Θετικά σημάδια στην παγκόσμια παραγωγή βοδινού έδειξαν οι καλοκαιρινοί μήνες

04 September 2020

Θετικά σημάδια στην παγκόσμια παραγωγή βοδινού έδειξαν οι καλοκαιρινοί μήνες

Εξακολουθεί να υπάρχει στο σύστημα ένα απόθεμα έτοιμων βοοειδών που δεν έχει μπει ακόμη για σφαγή, όμως η παγκόσμια παραγωγή βοδινού κρέατος αρχίζει ήδη να δείχνει θετικά σημάδια μετά την αναστάτωση που επέφερε η πανδημία του Covid-19.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η τριμηνιαία έκθεση της Rabobank για το βόειο κρέας, που αφορά το γ΄ τρίμηνο του 2020.

Στην ανάλυση δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου το πλήγμα στην παραγωγή βοδινού ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, με πλήθος παραγωγικών μονάδων να ανοίγουν και να κλείνουν λόγω κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ λοιπόν, η εβδομαδιαία δυναμικότητα σφαγών ανέκαμψε πλέον στο 98% των προ πανδημίας επιπέδων και σύμφωνα με τη Rabobank οι τιμές επίσης επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα. Τα βάρη των σφάγιων είναι σχεδόν 13 κιλά παραπάνω σε σχέση με ένα έτος πριν, ανεβάζοντας την παραγωγή βοδινού, η οποία σε επίπεδο έτους αναμένεται τελικώς αυξημένη κατά 1%, σύμφωνα με τους αναλυτές της Rabobank.

Γενικότερα, παρατηρείται μία ανάκαμψη στις τιμές των βοοειδών παγκοσμίως τον Ιούλιο σε σχέση με τον Μάιο, ιδιαίτερα σε βασικές εξαγωγικές χώρες.

Τους τελευταίους μήνες η ζήτηση της Κίνας για εισαγωγές συνέχισε να κυριαρχεί στις αγορές. Η κινεζική ζήτηση συνεχίζει να αυξάνει τις βραζιλιάνικες εξαγωγές βοδινού στο γ΄ τρίμηνο, ενώ συνολικά οι εξαγωγές στην Κίνα είναι αυξημένες κατά 158% σε ποσότητα συγκριτικά με πέρυσι. Η χώρα αυτή πλέον απορροφά το 41% των συνολικών παγκόσμιων εξαγωγών.

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, η παραγωγή βοδινού έπεσε κατά 5% στο πρώτο πεντάμηνο. Η Ιταλία δοκίμασε τη μεγαλύτερη μείωση (-16%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (-5%), την Ιρλανδία (-5%), την Ισπανία (-4%) και τη Γαλλία (-3%). Η παραγωγή χτυπήθηκε κάπως λιγότερο στην Ολλανδία (-2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-1%) και την Πολωνία (-1%). Σύμφωνα με την ανάλυση η βελτίωση στη ζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας του ανοίγματος της μαζικής εστίασης, συνέβαλε στο να σταθεροποιηθούν το βάρος και οι τιμές στα σφάγια.

Συνολικά, παγκοσμίως, «παραμένει στο σύστημα ένα απόθεμα έτοιμων για σφαγή βοοειδών, αν και η κατάσταση βελτιώνεται. Με τις καθαρές τοποθετήσεις ζώων από Μάρτιο έως Μάιο να είναι μειωμένες κατά 29% σε ετήσια βάση, υπάρχει δυνατότητα να εκκαθαριστεί το απόθεμα στο γ΄ τρίμηνο».

04 September 2020
Banner
Banner