Τελικά, έκατσε στο… τυρκουάζ η σφραγίδα στα σφάγια

23 March 2018

Τελικά, έκατσε στο… τυρκουάζ η σφραγίδα στα σφάγια

Αφού κατάφερε να αναστατώσει την αγορά σε μια κρίσιμη προπασχαλινή περίοδο με τις κόκκινες σφραγίδες στα σφάγια ελληνικής καταγωγής, και μετά τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «διόρθωσε» την προηγούμενη εγκύκλιο και αποφάσισε ότι η επισήμανση των σφάγιων ελληνικής καταγωγής θα γίνεται «με χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε133 (λαμπρό κυανούν) χρώματος «τυρκουάζ», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη ΕΛΛΑΣ ή ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».

Όπως επισημαίνεται στη διορθωμένη εγκύκλιο, «σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Καν. (ΕΕ) 1337/2013, δύναται να επισημανθούν ως “Ελληνικά” τα κρέατα, μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα».

Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μετά την εγκύκλιο του Γ.Γ. Νίκου Αντώνογλου η οποία έκανε λόγο για κόκκινες σφραγίδες, ακολούθησε κύμα αντιδράσεων εντός και εκτός Υπουργείου, με το σκεπτικό ότι ο καταναλωτής γνώριζε μέχρι τώρα την μπλε σφραγίδα και η αλλαγή θα επέφερε μεγάλη σύγχυση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι φήμες για μεταφερόμενα αμνοερίφια και ο κίνδυνος ελληνοποιήσεων καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στη δημόσια συζήτηση.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των… διεργασιών ήρθε η σημερινή διόρθωση. Λίγο αργά, βέβαια, αν λάβουμε υπόψη ότι από την Τρίτη αρχίζουν τα σφαγεία να σφάζουν για Πάσχα...

23 March 2018
Banner