Τελιγιορίδου: Μειώνονται αναδρομικά οι επιλέξιμοι βοσκότοποι για πολλούς κτηνοτρόφους

13 October 2021

Τελιγιορίδου: Μειώνονται αναδρομικά οι επιλέξιμοι βοσκότοποι για πολλούς κτηνοτρόφους

Σε απώλεια επιδοτήσεων για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους οδηγεί η Υπουργική Απόφαση για τον νέο προσδιορισμό της Μονάδας Μεγάλου Ζώου (ΜΜΖ), καταγγέλλει η Βουλευτής Καστοριάς και Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Όπως αναφέρει σε Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Τελιγιορίδου μαζί με 31 ακόμη βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Ο νέος προσδιορισμός των ΜΜΖ με αναδρομική ισχύ, οδηγεί σε απώλεια επιδοτήσεων των πραγματικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ευνοώντας περαιτέρω απόδοση μέρους του εθνικού αποθέματος σε ανθρώπους άσχετους με την παραγωγή».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ.2 της νέας ΚΥΑ, που η εφαρμογή της έχει αναδρομική ισχύ για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021 και εφεξής, ορίζεται ότι:

«α) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας ενός (1) έτους και άνω ανεξαρτήτως φύλου = 0,15ΜΜΖ. β) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους ανεξαρτήτως φύλου = 0,05ΜΜΖ».

Στην Ερώτηση οι βουλευτές μιλούν για αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και τονίζουν ότι «Η νέα ΚΥΑ, στην οποία γίνεται διαχωρισμός για πρώτη φορά στην ηλικία των αμνοεριφίων με αντιστοίχιση σε 0,05 MMZ -αντί για 0,15 MMZ που ίσχυε μέχρι τώρα- στα ζώα κάτω του ενός (1) έτους, βρίσκει εξ απήνης τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι υπέβαλαν την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2021 με άλλα δεδομένα». Αυτό, λένε οι βουλευτές, έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να βρεθούν εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της μη δυνατότητας ενεργοποίησης δικαιωμάτων και κατ' επέκταση, να υποστούν απώλεια ή μεγάλη μείωση στο δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης, συνεπεία της μείωσης των επιλέξιμων εκτάσεων, λόγω της μείωσης των υπαρχόντων ΜΜΖ.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι στην ΚΥΑ εξαιρούνται από την ενεργοποίηση δικαιωμάτων οι χοιρομητέρες, οι κάπροι, τα παράγωγα χοιρίδια και τα ιπποειδή.

«Είναι όχι μόνο άδικο, αλλά και απαράδεκτο, να κόβονται επιδοτήσεις από τους πραγματικούς κτηνοτρόφους ευνοώντας ανθρώπους που είναι άσχετοι με την παραγωγή, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από κτηνοτροφικούς φορείς, για την κατανομή των βοσκοτόπων, επί της κυβέρνησης ΝΔ» υπογραμμίζουν οι βουλευτές και ζητούν από τον υπουργό την κατάργηση ή τροποποίηση της εν λόγω ΚΥΑ «ώστε να διασφαλιστούν οι κτηνοτρόφοι που θίγονται από αυτήν και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν δικαιώματα ενίσχυσης τώρα και στο μέλλον».

13 October 2021
Banner
Banner