Τέλη Αυγούστου το ν/σ για την ιχνηλασιμότητα;
Related Articles
Από εβδομάδα σε εβδομάδα πηγαίνει, εδώ και 3 μήνες, η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα, που περιλαμβάνει και τα ζητήματα της ιχνηλασιμότητας. Κατά καιρούς, όποτε έβγαινε και μιλούσε δημόσια οποιοσδήποτε παράγων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, αισθανόταν την ανάγκη να διακηρύξει ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου ήταν θέμα ολίγων ημερών. Και όλοι μετρούσαμε πόσες πολλές θα φτάσει να γίνουν αυτές οι «ολίγες ημέρες». Ακόμη και στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. την προηγούμενη Δευτέρα, στη θεματική ενότητα που αφορούσε την αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας, ο Έλληνας υπουργός Β. Αποστόλου ενημέρωνε τους ομολόγους του ότι «Θα προχωρήσουμε εντός των ημερών και στη χώρα μου στη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας».
Και ύστερα από όλα αυτά, έπρεπε να έρθει η πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνει γνωστό ότι το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να κατατεθεί στο τέλος Αυγούστου, «σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές».
Η κυβερνητική πρακτική της «αοριστίας», της οποίας κατά καιρούς είμαστε μάρτυρες, δεν μας επιτρέπει να είμαστε σίγουροι ούτε καν για το αν θα επιβεβαιωθούν οι ανωτέρω «κυβερνητικές πηγές». Εν πάση περιπτώσει, σε ένα μήνα θα ξέρουμε αν θα έχει κατατεθεί το περί ου ο λόγος νομοσχέδιο…
Αν πάντως οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού ΥΠΑΑΤ μπορούν ακόμη να λειτουργούν έστω ως ένδειξη, τότε πρέπει να πούμε ότι «το επόμενο διάστημα» θα κατατεθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νέο θεσμικό πλαίσιο. «Το επόμενο διάστημα». Αυτό ανέφερε ο κ. Αποστόλου από την Αλίαρτο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα. Όπως μάλιστα μας ενημερώνει το Υπουργείο, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι: «Με το νέο θεσμικό πλαίσιο στοχεύουμε να προστατεύσουμε την παραγωγή μας από τις επιθέσεις ελληνοποίησης που δέχεται από προϊόντα άλλων χωρών. Η συγκεκριμένη, νομοθετική ρύθμιση αποτελεί σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας. Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας, στοιχεία τα οποία πλέον ο καταναλωτής θα γνωρίζει για την τελική του επιλογή».