Αλλαγές στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ προανήγγειλε ο Κεδίκογλου στους κτηνοτρόφους

21 January 2022

Αλλαγές στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ προανήγγειλε ο Κεδίκογλου στους κτηνοτρόφους

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και διαβούλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων αναφορικά με τις αλλαγές και προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου πραγματοποίησε συνάντηση με τα μέλη των ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, κ. Κώστα Μπαγινέτα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ένωσης της Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, κ. Ηλίας Κοτόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των παραγωγών υπέβαλλαν σειρά προτάσεων και ενημέρωσαν για τα προβλήματα του κλάδου τους, όπως το μέλλον των επιδοτήσεων βάσει των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο, επανέλαβε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους παραγωγούς και τόνισε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ενίσχυσης της κτηνοτροφίας.

Τέλος, ζήτησε την άμεση προετοιμασία, προς αξιολόγηση από το ΥΠΑΑΤ, σχετικών προτάσεων.

Ευχαριστημένη από τη συνάντηση δηλώνει η ΕΦΧΕ

Ανακοίνωση για τη συνάντηση εξέδωσε και η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, επισημαίνοντας το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση με τον υφυπουργό.  

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από την ΕΦΧΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος συνεταιρισμού Καστοριάς κι αντιπρόεδρος ΣΕΚ, η Άννα Μόσχου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΚ κι επικεφαλής της ομάδας Κόκκινης Φυλής, η Ελπίδα Σιδηροπούλου, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Σερρών, από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ο Νίκος Δημόπουλος από το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενώ παρών ήταν κι ο αντιπρόεδρος ΣΕΚ, Χρήστος Τσομπάνος.

Ανάγκη στήριξης του τομέα βοοτροφίας – αγελαδοτροφίας

Όπως επισημαίνει η ΕΦΧΕ:

Οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν την ανάγκη ο τομέας να στηριχθεί, εφόσον η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε γάλα και κρέας και ζήτησαν θεσμικές βελτιώσεις στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. Οι παραγωγοί γάλακτος και κρέατος μπορούν να παίρνουν έως τρεις επιδοτήσεις ενώ ξεχωριστό καθεστώς θα ισχύσει για τους παχυντές κρέατος.

Από την πλευρά του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμου Κεδίκογλου επισημάνθηκε το πλαίσιο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ως προς τις γέννες, την πάχυνση εντός 6 μηνών και το σφάγιο ζώο μετά τον 1,5 χρόνο αλλά και για την πάχυνση στους εισαγωγείς. 

Ο αρμόδιος υφυπουργός για την Κτηνοτροφία, Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συμβάλλει στη βελτίωση του στρατηγικού σχεδίου αλλά και στην πάταξη των ελληνοποιήσεων και τον εξορθολογισμό της αγοράς. 

Το ύψος των ενισχύσεων

Γέννα, στο παρελθόν ήταν στα 170-180 ευρώ, μειώθηκε στα 155 -160 ευρώ, η αρχική πρόταση ήταν κοντά στα 40 ευρώ και τώρα πάει στα 140 ευρώ.

Για εκτροφή 6-7 μηνών  η ενίσχυση ανέρχεται κοντά στα 200 ευρώ

Για πάνω από 14-15 μηνών σφάγιο 200 -250 ευρώ

Τα ζώα πάχυνσης εισαγόμενα μετά τους  5-6 μήνες ελληνικής εκτροφής θα παίρνουν από 200 έως 250 ευρώ

Συνάντηση Κ. Μπαγινέτα με Ηλ. Κοτόπουλο

Σε τετ – α – τετ συνάντηση, που ακολούθησε του προέδρου της ΕΦΧΕ με τον γενικό γραμματέα, Κώστα Μπαγινέτα ο κ. Ηλίας Κοτόπουλος ζήτησε να διευθετηθεί το θέμα των ειδικών δικαιωμάτων και να υπάρξει συνολική στρατηγική για τους παραγωγούς γάλακτος, που έχουν πιεστεί τριπλά  από την πανδημία, τις χαμηλές τιμές στην αγορά, την ιλιγγιώδη άνοδο των ζωοτροφών και τόνισε ότι είναι μείζονος σημασίας το θέμα των ελληνοποιήσεων, που στρεβλώνει την αγορά.

Ο κ. Μπαγινέτας υποστήριξε πως με την τριπλή ενίσχυση και με το πιστοποιητικό από σφαγείο, οι παραγωγοί γάλακτος μπορούν να έχουν σημαντική βοήθεια ως προς το κόστος εκτροφής ενώ με το πιστοποιητικό σφαγής θα εξορθολογιστεί η αγορά.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει αρκετά θετικά σημεία κι επιλύει κάποια προβλήματα ετών αλλά θα υπάρξουν και παραγωγοί, που, αν δεν προσέξουν, θα δουν μειώσεις.  Η αγορά γάλακτος έχει πιεστεί, οι ζωοτροφές γνωρίζουν ιλιγγιώδη αύξηση κι οι τιμές των προϊόντων είναι καθηλωμένες για τον παραγωγό. Μετά από καιρό, όμως, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΕΦΧΕ επιθυμεί να συμβάλλει στον διάλογο, που έχει ξεκινήσει, για να επιλυθούν διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και να υπάρξει στρατηγική για το παρόν και το μέλλον της  γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας», σημείωσε ο κ. Κοτόπουλος σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία του ΥΠΑΑΤ.

21 January 2022
Banner
Banner