Σύσκεψη για το “ελληνικό γιαούρτι” Τσεχίας

10 June 2016

Σύσκεψη για το “ελληνικό γιαούρτι” Τσεχίας

Σύσκεψη με εκπροσώπους του ΣΕΒΓΑΠ, ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών, της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, με τη συμμετοχή του υπουργού Β. Αποστόλου, των γενικών γραμματέων του Υπουργείου και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για την αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει σχετικά με την πρόθεση της Τσεχικής Δημοκρατίας να επιτρέψει την κυκλοφορία γιαουρτιών με ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» ή «γιαούρτι ελληνικού τύπου»

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου το Υπουργείο:

Η χώρα μας θα αντιδράσει σε όλα τα επίπεδα, αφενός μεν για να μην προχωρήσει το σχετικό νομοθέτημα της Τσεχικής Δημοκρατίας, αφετέρου για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι λάθος το επιχείρημα ότι ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» σηματοδοτεί τον τρόπο παρασκευής και όχι την καταγωγή του προϊόντος.

Συγκεκριμένα, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη, παράλληλα με τη σύνταξη τεχνικού φακέλου τεκμηρίωσης των ελληνικών θέσεων, θα υπάρξει στη συνέχεια:

  • Επιδίωξη διαλόγου με την Τσεχική Δημοκρατία πριν προχωρήσει η νομοθετική της πρωτοβουλία.
  • Επιστολή – απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και συνάντηση του Έλληνα Υπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χόγκαν, ώστε να μην υιοθετήσει η Ε.Ε. τις απόψεις της Τσεχίας.
  • Διερεύνηση και δρομολόγηση όλων των νομικών κινήσεων μέσω των οποίων μπορεί να αποτραπεί η χρήση του προσδιοριστικού «ελληνικό» στο γιαούρτι ξένων χωρών.

Για να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης δημιουργήθηκε άτυπη ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

10 June 2016
Banner
Banner