Αραχωβίτης: Γιατί καθυστερεί το ΥΠΑΑΤ για το Ελληνικό Γιαούρτι ΠΓΕ;

13 October 2021

Αραχωβίτης: Γιατί καθυστερεί το ΥΠΑΑΤ για το Ελληνικό Γιαούρτι ΠΓΕ;

Με Ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτη που υπογράφεται από ακόμη 48 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητείται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει και να εξηγήσει τη σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της Κατοχύρωσης του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εντελώς απογοητευτικό το γεγονός ότι το Υπουργείο φαίνεται να αδιαφορεί για την προσπάθεια της χώρας μας για την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΓΕ, που έγινε από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι,  ενώ η προαπαιτούμενη μελέτη έχει εκπονηθεί από το ΓΠΑ και κατατεθεί εδώ και δυο χρόνια στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, άγνωστη παραμένει έκτοτε η πορεία της προετοιμασίας και κατάθεσης του σχετικού αιτήματος προς την Ε.Ε. Εκτός εάν σκοπιμότητες που εδράζονται και παραβατικές πρακτικές που αναδεικνύονται το τελευταίο διάστημα στο κύκλο της μεταποίησης του γάλακτος εξυπηρετούνται από τις καθυστερήσεις αν όχι και από το «θάψιμο» της προσπάθειας κατοχύρωσης του Ελληνικού Γιαουρτιού».

Η «ολιγωρία», όπως λένε, του ΥΠΑΑΤ αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς κλάδου αλλά και σήμα παραχώρησης ασυλίας από την ελληνική πολιτεία στη βιομηχανία παραγωγής γιαουρτιού, που χρησιμοποιεί το όνομα και ελληνικά σύμβολα για την προώθησή του βασιζόμενη στην έλλειψη προστασίας και κατοχύρωσης του ονόματος, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη παγκοσμίως με τα φαινόμενα σφετερισμού της φήμης του ελληνικού γιαουρτιού και μιμητισμό.

Με αφετηρία αυτή την οπτική, οι βουλευτές ερωτούν τέλος τον υπουργό ΥΠΑΑΤ:

  1. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι περαιτέρω διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί σχετικός φάκελος στην ΕΕ και να κατοχυρωθεί το «Ελληνικό  Γιαούρτι   ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)»,
  2. Σε ποιες άλλες ενέργειες έχετε προχωρήσει προς την κατεύθυνση της προστασίας του «Ελληνικού Γιαουρτιού» από φαινόμενα μιμητισμού;
13 October 2021
Banner
Banner