Σύσκεψη για τη διάσωση της αιγοπροβατοτροφίας

08 September 2018

Σύσκεψη για τη διάσωση της αιγοπροβατοτροφίας

Η συνεχής κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι και βλέπουν να συνεχίζεται, ήταν το βασικό θέμα στην ευρεία σύσκεψη κτηνοτρόφων που έγινε χθες Παρασκευή 7/9 στα Καλάβρυτα.

Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων όπου, όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου, «συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών φορέων από όλη την Ελλάδα για πρώτη φορά ξεκινώντας μια νέα επανάσταση για την επιβίωση όλων των κτηνοτρόφων».

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, στη συζήτηση τονίστηκε από όλους τους φορείς η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι και η συνέχισή της τη νέα περίοδο θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του κλάδου της κτηνοτροφίας. «Οι τιμές που δόθηκαν πέρυσι και σύμφωνα με ανακοινώσεις που έρχονται στην δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες για την νέα περίοδο έχουν σαν αποτέλεσμα τον αφανισμού του κλάδου. Ενός κλάδου που έχει 100.000 εκμεταλλεύσεις, απασχολεί 400.000 άτομα, δίνει δουλειά σε άλλα τουλάχιστον 15 επαγγέλματα και συνεισφέρει πολλά χρήματα στο ΑΕΠ έχοντας την Φέτα ως ναυαρχίδα. Παράλληλα στα χρόνια της κρίσεως πολλοί νέοι άνθρωποι, παρέμειναν στην επαρχία και επένδυσαν χρήματα και ελπίδες στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου και ξαφνικά βρίσκονται μετέωροι μαζί με όλο τον υπόλοιπο κλάδο.

Σε αντίδραση για τις εξευτελιστικές τιμές που ανακοινώθηκαν ομόφωνα από όλους τους φορείς αποφασίστηκε:

- Ενιαία έκφραση και δράση του κλάδου της κτηνοτροφίας ενάντια στους μεταποίητες του γάλακτος, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με αποφασιστικότητα και συσπείρωση.

- Είμαστε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε όλες τις παρανομίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπεύθυνους που οδήγησαν τις τιμές τους γάλακτος στην σημερινή κατάσταση.

Δηλώνουμε όλοι μαζί ότι θα αγωνιστούμε δυναμικά για το επάγγελμα μας το οποίο στηρίζει την Εθνική οικονομία και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από αυτό».

Στη συνάντηση παρευρέθησαν και συνυπογράφουν το Δελτίο Τύπου οι παρακάτω φορείς:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ-ΠΕΚ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ-ΣΕΚ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ «ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ»

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΟΣΚΩΝ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Σ.Α.Γ.Α.Π.Ε.Λ.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΑΜΦΙΓΑΛ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ & ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΘΡΑΚΩΝ «ΑΜΝΟΣ»

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

08 September 2018
Banner
Banner