ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση: Σκύψτε επιτέλους πάνω στα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων

19 May 2021

ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση: Σκύψτε επιτέλους πάνω στα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων

Αδιαφορία για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, καταλογίζουν στην κυβέρνηση 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκ. Βαρδάκη και του αρμόδιου Τομεάρχη Στ. Αραχωβίτη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών κατά 40% έχει γονατίσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος για την εκτροφή των ζώων τους. Επιπλέον, η τιμή στο γάλα παραμένει στα 85 με 90 λεπτά το κιλό, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχασαν ένα σημαντικό εισόδημα κατά την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα ζώα που είχαν απομείνει για σφαγή όταν τελικά οι χαμηλές τιμές ανέβηκαν, ήταν πολύ λίγα.  

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να μεριμνήσει για την de minimis ενίσχυση των κτηνοτρόφων, καθορίζοντας το ύψος της, ώστε να αντισταθμιστούν οι πολλαπλές πιέσεις που δέχεται το εισόδημά τους, αλλά και για την άμεση πληρωμή όλων των χρημάτων που οφείλονται σε κτηνοτρόφους και αγρότες από προβληματικές και καθυστερημένες πληρωμές.

Οι βουλευτές ζητούν επιπροσθέτως ενημέρωση για τα μέτρα που σχεδιάζει το Υπουργείο, ώστε να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος, σε επίπεδα που θα καθιστούν βιώσιμες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο για την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις στο γάλα.

Τέλος, ο Υπουργός καλείται να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να στηρίξει τους κτηνοτρόφους, αποδίδοντάς τους το χρηματικό ποσό της δικαίωσης της Ελλάδας για τα βοσκοτόπια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τη μορφή επιδότησης των θηλυκών αμνοεριφίων, με στόχο την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου.

19 May 2021
Banner
Banner