ΣΥΡΙΖΑ για Συνδεδεμένες: Η καταστρατήγηση των έγκαιρων πληρωμών είναι η νέα «κανονικότητα»;

17 February 2021

ΣΥΡΙΖΑ για Συνδεδεμένες: Η καταστρατήγηση των έγκαιρων πληρωμών είναι η νέα «κανονικότητα»;

Σε κοινή δήλωση για τις πληρωμές των Συνδεδεμένων για επτά προϊόντα, προχώρησαν ο Σταύρος Αραχωβίτης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, πρώην υπουργός και υφυπουργός ΥΠΑΑΤ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν και την ευθύνη για το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Τομεάρχης και Αναπληρώτρια) του κόμματος, καταγγέλλουν ότι έχουν παρέλθει δύο μήνες «από την πρωτοφανή σύγχυση στην πληρωμή των επιδοτήσεων, την εξόφληση της βασικής, το πρασίνισμα, τους  γεωργούς νεαρής ηλικίας και την εξισωτική, και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων απαξιώνει ή αδυνατεί να δώσει ενημέρωση και χρονοπρογραμματισμό για τα χρωστούμενα».

Συνεχίζουν δε αναφέροντας ότι το ΥΠΑΑΤ, «ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Φλεβάρη, δεν έχει φροντίσει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τις πληρωμές των πρώτων συνδεδεμένων ενισχύσεων που αφορούν επτά προϊόντα για τα οποία δεν απαιτούνται παραδόσεις: σκληρό σίτο, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά ψυχανθή, καρπούς µε κέλυφος, µήλα, όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και ζαχαρότευτλα.

Τέτοιες μέρες τα προηγούμενα χρόνια, είχε ήδη πληρωθεί η συνδεδεμένη στα ζαχαρότευτλα ενώ είχαν υπογραφεί οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που επέτρεπαν την πληρωμή των υπολοίπων έξι καθεστώτων συνδεδεμένων.

Είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε αν το φαινόμενο της καταστρατήγησης των έγκαιρων πληρωμών που διαπιστώθηκε ήδη στην βασική ενίσχυση και στο πρασίνισμα είναι τελικά  η νέα «κανονικότητα» που εγκαθίσταται στις πληρωμές των αγροτών και η οποία διαλύει την επιτυχημένη προσπάθεια που έγινε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον χρονοπρογραμματισμό και την τάξη στις πληρωμές.

Δεν αντιλαμβάνονται άραγε στο Υπουργείο την κρισιμότητα των έγκαιρων πληρωμών των συνδεδεμένων στην ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών ενόψει κάθε νέας καλλιεργητικής περιόδου, πόσον μάλλον φέτος που η πολλαπλή κρίση και ύφεση διαπερνά όλη την οικονομική δραστηριότητα;

Φαίνεται ότι η πεμπτουσία της αδιαφορίας και της άγνοιας των «αρίστων», όπως εκφράστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με τη δήλωσή του ότι «γνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους», επεκτείνεται και στη πλατεία Βάθη».

17 February 2021
Banner