ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση: Γιατί αφήνετε εκτός πλαισίου στήριξης τους πτηνοτρόφους παραγωγούς;

30 October 2020

ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση: Γιατί αφήνετε εκτός πλαισίου στήριξης τους πτηνοτρόφους παραγωγούς;

Με θέμα «Άμεση ανάγκη οικονομικής στήριξης της ελληνικής πρωτογενούς και μεταποιητικής πτηνοτροφίας» κατέθεσαν Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είκοσι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η Ερώτηση αφορά τον «αδικαιολόγητο αποκλεισμό της ελληνικής πρωτογενούς πτηνοτροφίας από τις λίστες των ΚΑΔ» που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και εντάσσονται στις όποιες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, αλλά και σε διευθετήσεις που αφορούν σε ρυθμισμένες οφειλές και δόσεις και λοιπά μέτρα.

«Οι πληττόμενοι ΚΑΔ 10.12 και 10.13 που το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε εν τέλει στις 3/4/2020 αναφέρονται μόνο σε σφαγεία και μεταποιητικές μονάδες “επεξεργασίας, συντήρησης και παραγωγής προϊόντων κρέατος πουλερικών”, αφήνοντας παντελώς εκτός προστασίας τους χιλιάδες πτηνοτρόφους παραγωγούς ανά τη χώρα, οι οποίοι ακριβώς εφοδιάζουν τις μεταποιητικές μονάδες κρέατος πουλερικών με πρώτη ύλη» σημειώνουν οι βουλευτές.

Στην Ερώτηση παρατίθενται μάλιστα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από τον Νομό Πιερίας. Εκεί λοιπόν:

· Λειτουργούν περίπου 54 πρωτογενείς πτηνοτροφικές μονάδες.
· Μέσος όρος πουλερικών ανά πτηνοτροφική μονάδα (πιο συγκεκριμένα: ανά κτίριο μέσα στο οποίο τα πουλερικά εκτρέφονται) είναι από15.000 έως 20.000, ήτοι εκτρέφονται περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) πουλερικά σε κάθε περίοδο παραγωγής.
· Κατά την περίοδο του lockdown καταστράφηκε 1 παραγωγή, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) πουλερικών, που έπρεπε να σφαχθούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό και έτσι παρέμειναν παραπάνω ημέρες εντός των μονάδων, ανεβάζοντας το κόστος συντήρησής τους (ρεύμα, τόνοι τροφής, αβαρίες από την συνεχή λειτουργία μηχανημάτων όπως μοτέρ, ανεμιστήρες, υδρονέφωση) και προκαλώντας έμμεσες οικονομικές ζημίες.
· Σωρεύθηκε παραχθέν εμπόρευμα (stock) στα ψυγεία όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και διακίνηση των πουλερικών, καταβαραθρώνοντας τις τιμές. Για παράδειγμα, μεγαλεμπορική μονάδα της περιοχής προσέφερε στους παραγωγούς τιμή αγοράς χαμηλότερη κατά 8 λεπτά/κιλό πουλερικού, που –με μέσο βάρος κοτόπουλου στα 3 κιλά– σημαίνει (€0,24 x1.000.000=) άμεση ζημία €240.000, κατά προσέγγιση, κατανεμημένη στους περίπου 27 πτηνοτρόφους της Πιερίας.
·Τέλος, η σώρευση της παραγωγής, ανάγκασε τους πτηνοτρόφους να επιβραδύνουν ζημιογόνως το ρυθμό εκτροφής, περιορίζοντας αντίστοιχα τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, διατηρουμένου του ιδίου κόστους λειτουργίας των μονάδων τους.

Περιγράφοντας τη χειροτέρευση των προοπτικών βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πτηνοτροφικές μονάδες και τα νοικοκυριά της υπαίθρου, οι βουλευτές ρωτούν τους δύο υπουργούς, Σταϊκούρα και Βορίδη:

«1. Για ποιο λόγο έχει εξαιρεθεί ο πρωτογενής τομέας, εν προκειμένω η εκτροφή κοτόπουλου, από τους προστατευόμενους ΚΑΔ;
2. Για ποιους λόγους, ακόμη και μετά την υποβολή των υπ’ αριθ. πρωτ. ΒτΕ 6990/01.06.2020 & 8127/09.07.2020 Ερωτήσεων -ακόμη αναπάντητων-, συνεχίζουν να εξαιρούν την ελληνική πτηνοτροφία από τα μέτρα οικονομικής στήριξης;
3. Ποια είναι η οικονομική ζημία που έχει υποστεί η ελληνική πτηνοτροφία (πρωτογενής τομέας και μεταποίηση), κατά τις μετρήσεις των Υπουργείων τους από την έναρξη της πανδημίας COVID-19;
4. Με ποιο εργαλείο θα στηρίξουν οικονομικά, άπαξ αλλά και συστηματικά, τις πτηνοτροφικές μονάδες (πρωτογενείς και μεταποιητικές) της χώρας μας;»

30 October 2020
Banner