ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπάρκεια του ΥΠΑΑΤ ή αδιαφορία της κυβέρνησης για τους αιγοπροβατοτρόφους;

04 June 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπάρκεια του ΥΠΑΑΤ ή αδιαφορία της κυβέρνησης για τους αιγοπροβατοτρόφους;

Ανακοίνωσησχετικά με την οικονομική στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου και ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων, εξέδωσε το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας «πλήρη απουσία στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτιέται αν «η κωλυσιεργία για τη στήριξη των κτηνοτρόφων οφείλεται σε διαχειριστική ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ή σε συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

- Στις 27/4 κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους κτηνοτρόφων για την αιγοπροβατοτροφία, η κα Αραμπατζή τόνιζε ότι η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

- Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ένα μήνα πριναπό το βήμα της Βουλής, ο κ. Βορίδης τόνιζε ότι «έχει προχωρήσει η συζήτηση, είναι ώριμη και μέσα στις επόμενες μέρες θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω το ακριβές ποσό και τη μεθοδολογία με την οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι».

- Στις 12/5 με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, δεσμευόταν ο ίδιος προσωπικά ότι μέχρι το τέλος της τότε εβδομάδας θα είχε λάβει την τελική απόφαση για την στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.

Ακόμη και ύστερα από όλα αυτά, η κυβέρνηση, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ανακοινώσει, και πολύ περισσότερο δεν έχει καταβάλει, το ποσό της ενίσχυσης για τους πληττόμενους αιγοπροβατοτρόφους, «περιοριζόμενη απλώς μέσω διαρροών να αναφέρει ποσά ενίσχυσης πολύ κατώτερα της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι».

«Βλέποντας τη ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση έδωσε ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ΙΕΚ για τηλεκατάρτιση, εθνικούς εργολάβους, είναι εύλογο το ερώτημα εάν η κωλυσιεργία για τη στήριξη των κτηνοτρόφων οφείλεται σε διαχειριστική ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ή σε συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι σε δημοσιονομικές συνθήκες δυσκολότερες και χωρίς να υπάρχει πανδημία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκ. ευρώ μέσω του μηχανισμού de minimis,αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του κλάδου αλλά και την επιτακτική ανάγκη στήριξής του» καταλήγει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

04 June 2020
Banner
Banner