Συνέργειες ΥΠΑΑΤ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενόψει

08 July 2016

Συνέργειες ΥΠΑΑΤ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενόψει

Η από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας των αυτόχθονων φυλών και η κατασκευή drones που θα παρακολουθούν και θα δίνουν αξιόπιστα δεδομένα για τις καλλιέργειες, ήταν τα θέματα συνάντησης που είχαν την περασμένη Τρίτη στο ΥΠΑΑΤ ο αν. υπουργός Μ. Μπόλαρης με τον πρύτανη και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η δυνατότητα κατασκευής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιπτάμενων μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) - συστημάτων καινοτομίας, με τεράστιας σημασίας εφαρμογές και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της Ελλάδας.

Οι «κηφήνες» (drones) επιτρέπουν την επισκόπηση, τη φασματοσκοπική φωτογράφιση και καταγραφή μεγάλων εκτάσεων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας αξιόπιστα δεδομένα, επεκτείνοντας τις δυνατότητες στοχευμένης καλλιέργειας. Η πλατφόρμα αυτή είναι πλήρως αυτόνομη με δυνατότητες συλλογής δεδομένων για τις ζωτικές παραμέτρους των καλλιεργειών, πιθανές ασθένειες και ξενιστές, αλλά και γεωτεχνικά δεδομένα. Τα δεδομένα συλλέγονται με ειδικούς αισθητήρες και μετά από κατάλληλη ηλεκτρονική επεξεργασία δίνουν μια εικόνα σχεδόν πραγματικού χρόνου στους καλλιεργητές και στους ειδικούς, ώστε να οδηγηθούν στις βέλτιστες πρακτικές για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Η εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων δεν οδηγεί μόνο στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Τα εν λόγω οχήματα συνδυάζουν τρεις τεχνολογίες αιχμής:

1. Την πτητική ευελιξία μιας χαμηλού κόστους ιπτάμενης πλατφόρμας.

2. Ψηφιακούς αισθητήρες διαφόρων χαρακτηριστικών και εφαρμοστικών απαιτήσεων.

3. Συλλογή, πιστοποίηση, καταχώρηση και ευφυή ανάλυση αισθητηριακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με σκοπό ασφαλή συμπεράσματα, εκτιμήσεις και προβλέψεις ποικίλων παραμέτρων που άπτονται της υγείας και απόδοσης της παραγωγής καθώς και ευρύτατης γκάμας θεμάτων οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Το δεύτερο θέμα της συνεργασίας, εστιάστηκε στις συνέργειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της  Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας, με τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας, για  την από κοινού βέλτιστη υλοποίηση των προγραμμάτων, για τη στήριξη της κτηνοτροφίας των αυτόχθονων φυλών με  συνεκμετάλλευση χώρων, συνέργειες στην τεχνογνωσία και του προσωπικού. Ο κ. Μπόλαρης υποστηρίζει τις συνέργειες του Υπουργείου στο πλαίσιο συναρμοδιοτήτων του με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την υλοποίηση προγράμματος υποστήριξης της Ομάδας Παραγωγών – Κτηνοτρόφων της αίγας φυλής Σκοπέλου με υποστηρικτικές και καινοτόμες δράσεις, ώστε να καταστεί η εκτροφή βιώσιμη και ανταγωνιστική, με την παραγωγή επώνυμου προϊόντος με εξαγώγιμο χαρακτήρα.

Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΑΑΤ, πήραν μέρος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκος, καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο Γ. Σταμούλης, καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής και ο Ελ. Τσουκαλάς, καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου.

08 July 2016
Banner
Banner