Συνέδριο για την περιαστική κτηνοτροφία τον Νοέμβριο

17 October 2016

Συνέδριο για την περιαστική κτηνοτροφία τον Νοέμβριο

Συνέδριο με θέμα «Περιαστική Κτηνοτροφία και Κτηνοτρόφοι» διοργανώνει εντός του Νοεμβρίου ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος». Το Συνέδριο αποτελεί μια προσπάθεια των κτηνοτρόφων της Αττικής να υπενθυμίσουν την παρουσία τους και το αυτονόητο δικαίωμα στην παραγωγική και κοινωνική ζωή. Για την ακρίβεια, είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα προσπαθειών, καθώς όπως λέει στο meatnews.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Κοντογιάννης, «Μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουμε πραγματοποιήσει 97 δραστηριότητες: ημερίδες, εκπαιδευτικές δράσεις, επισκέψεις και συμμετοχές σε εκθέσεις και συνέδρια. Ταυτόχρονα με όλα αυτά, υποστηρίζουμε τους κτηνοτρόφους–μέλη μας στις προσπάθειες συνεργασίας με τους εκπροσώπους των Αρχών - όχι πάντα επιτυχώς».

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε επισήμως το 2013 και ήταν μια προσπάθεια των εναπομεινάντων στην Αττική κτηνοτρόφων να υπερασπίσουν τον ζωτικό χώρο ανάπτυξης της περιαστικής κτηνοτροφίας απέναντι στην βουλιμική επέκταση του αστικού χώρου. «Η εδραίωση και ο εκσυγχρονισμός της κτηνοτροφίας στο νομό Αττικής είναι ένας από τους σκοπούς του Συλλόγου μας» επισημαίνει ο κ. Κοντογιάννης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «αν κοιτάξετε τη νομοθεσία θα διαπιστώσετε ότι δεν υποχρεώνει κάποιον Δήμο ή Περιφέρεια να δημιουργήσει κτηνοτροφικές ζώνες. Κι αν κάποιος Δήμος έχει μια κτηνοτροφική ζώνη, ανά πάσα στιγμή, επειδή δεν τον πιέζει ο νομοθέτης, μπορεί να τη μετατρέψει σε οικιστική, βιομηχανική ή οτιδήποτε άλλο».

Γ. Κοντογιάννης: «Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία που ενσωματώνει ο κτηνοτροφικός τρόπος ζωής, τα οποία επιπλέον, ταιριάζουν απολύτως με τον εναλλακτικό τουρισμό»

Γ. Κοντογιάννης: «Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία που ενσωματώνει ο κτηνοτροφικός τρόπος ζωής, τα οποία επιπλέον, ταιριάζουν απολύτως με τον εναλλακτικό τουρισμό»

Στην Αττική, όπου ο αστικός ιστός επεκτείνεται διαρκώς εδώ και χρόνια, μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη φαίνεται να είναι αναγκαία. Μια ανάπτυξη που θα λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες του αστού-καταναλωτή και τις ανάγκες του αγρότη-παραγωγού. Κτηνοτρόφος τέταρτης γενιάς ο Γιάννης Κοντογιάννης, έρχεται σήμερα να μας θυμίσει ότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους του Συνεδρίου που οργανώνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής καθώς, όπως λέει ο πρόεδρός του, «με το Συνέδριο θέλουμε να “θυμίσουμε” ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι στην Αττική, να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ αστών και κτηνοτρόφων, αλλά επίσης να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία που ενσωματώνει ο κτηνοτροφικός τρόπος ζωής, τα οποία επιπλέον, ταιριάζουν απολύτως με τον εναλλακτικό τουρισμό».

Το Συνέδριο «Περιαστική Κτηνοτροφία και Κτηνοτρόφοι» πραγματοποιείται την Κυριακή 20 Νοεμβρίου (με ώρα έναρξης 10:30) στο Κτήμα Νησίς, 16ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας (κόμβος Νέας Κηφισιάς).

17 October 2016
Banner
Banner