Υπάρχει πολιτική βούληση για λύση στα προβλήματα των κτηνοτρόφων;

15 November 2021

Υπάρχει πολιτική βούληση για λύση στα προβλήματα των κτηνοτρόφων;

Related Articles

Του Γιάννη Κοντογιάννη,

προέδρου Κτηνοτροφικού Συλλόγου
Περιφέρειας Αττικής

Στις 10/11/2021 σε τηλεδιάσκεψη της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας Κτηνοτρόφων, στην οποία συμμετείχε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι εξελίξεις για την κτηνοτροφία.

Η ωραιοποιημένη κατάσταση για την κτηνοτροφία, που καλλιεργεί και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με κάθε επικοινωνιακό μέσο, έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι κτηνοτρόφοι της πατρίδας μας.

Δυστυχώς ήταν κοινή διαπίστωση όλων η απουσία της συμμετοχής των κτηνοτρόφων στις σοβαρές αποφάσεις του ΥπΑΑΤ, κάτι που απεικονίζεται στο αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων.

Προσπαθώντας να έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αναμένουμε την αποδοχή του αιτήματός μας προς τον υπουργό, για συνάντηση μαζί του, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων μας ταλανίζουν. Τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς του ΥπΑΑΤ.

Αποφασίζουμε την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, στις 11:30, στις έδρες των Περιφερειών, με περιορισμένο αριθμό ατόμων και τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19.

Αυτή είναι μία πρώτη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, με σκοπό την ενημέρωση και ενεργοποίηση των περιφερειαρχών και των τοπικών βουλευτών, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Τα θέματα που αποφασίστηκε να περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, είναι:

• Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής τους.

• Απόσυρση των άρθρων της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015 όπως τροποποιήθηκε από την 1217/264725/27.09.2021, που αφορούν τους κτηνοτρόφους και επαναξιολόγησή τους.

• Κατανομή Εθνικού Αποθέματος.

• Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα.

• Μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

• Εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιτροπές του ΥΠΑΑΤ και στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΓΠ 2021-2027.

Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας είναι πολλά και σύνθετα. Η λύση όμως σε όλα έχει μία κοινή συνισταμένη και αυτή ονομάζεται «πολιτική βούληση».

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφουγκραστεί τους κτηνοτρόφους κι επί τέλους να πάρει τις σωστές αποφάσεις, για το καλό της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

ΥΓ1. Αν τελικά δεν καταφέρουμε να είμαστε στο ίδιο «καραβάνι», ίσως γιατί εμείς λόγω εργασίας «μυρίζουμε κοπριά», τουλάχιστον ας είμαστε «από την ίδια πλευρά του ποταμού»!

ΥΓ2. Σχετικά με διαρροές από το ΥΠΑΑΤ, για ποσό 25 εκ €, για ενίσχυση των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές, ούτε για αστείο να μην περνούν από το μυαλό των διοικούντων τέτοια νούμερα. Μάλλον κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλη είναι η ζημιά από την άνοδο της τιμής των ζωοτροφών. Ενίσχυση ζητάμε και όχι ελεημοσύνη!

Συνάντηση με Πατούλη ζητούν
οι κτηνοτρόφοι της Αττικής

Ακολουθεί το αίτημα συνάντησης που υπέβαλε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προς τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη:

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη,

Αιτούμαστε συνάντηση για την ενημέρωσή σας την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021, στις 11:30, στο γραφείο της Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο την απελπιστική κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Αττική, από ολιγομελή ομάδα εκπροσώπησης του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

Τον προηγούμενο χρόνο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε πάνω από εκατό πενήντα (150) δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις που εστιάσθηκαν σε θέματα ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ (κάθε Τρίτη, 21.00), σε θέματα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (κάθε Τετάρτη, 12.00) και σε θέματα ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ (κάθε Παρασκευή, 22.00).

Από 4/8/2021 (Τύρναβος) μετέχουμε στην Πανελλήνια ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ Ομάδα Εργασίας ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ και με την συμβολή των μελών της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ στις 10/11/2021, στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση, εκτιμήθηκε ότι πριν από κάθε άλλη κινητοποίηση θα ήταν σκόπιμο να σας ενημερώσουμε, ως Περιφερειάρχη, στα κύρια προβλήματα που έχουν φέρει σε απελπιστική κατάσταση την κτηνοτροφία στην Περιφέρεια μας μεταξύ των οποίων:

  • Ενίσχυση για την προμήθεια ζωοτροφών επιβίωσης των κοπαδιών μας.
  • Απόσυρση άρθρων ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015 & ΚΥΑ 1217/264725/27.09.2021.
  • Διαφάνεια στην κατανομή Εθνικού αποθέματος «δικαιωμάτων» ενιαίας ενίσχυσης.
  • Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα.
  • Μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  • Συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε όλους τους φορείς & επιτροπές που συζητούν θέματα κτηνοτροφίας και στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΓΠ 2021-2027.
  • Τακτοποίηση των υπαρχόντων στάβλων της περιαστικής κτηνοτροφίας και βελτίωση του συστήματος παροχής αδείας αγροτικής επιχειρηματικότητας.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ την ενημέρωση-παράσταση διαμαρτυρίας των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021, στις 11.30, στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής, με περιορισμένο αριθμό ατόμων και τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19.

Πρόκειται για μία πρώτη συμβολική κίνηση απελπισίας-διαμαρτυρίας, με σκοπό την ενημέρωση και ενεργοποίηση των Περιφερειαρχών, των εκλεγμένων σε κάθε Περιφέρεια και των τοπικών βουλευτών για την διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

15 November 2021
Banner