Στο Γεωπονικό Αθηνών ανέθεσε ο ΕΛΓΟ τη δημιουργία φακέλου για Ελληνικό Γιαούρτι ΠΓΕ

10 January 2019

Στο Γεωπονικό Αθηνών ανέθεσε ο ΕΛΓΟ τη δημιουργία φακέλου για Ελληνικό Γιαούρτι ΠΓΕ

Story Highlights

  • Στόχος της κατοχύρωσης του Ελληνικού Γιαουρτιού ως ΠΓΕ είναι η προστασία του από προσπάθειες απομίμησης, που παρατηρούνται σε αγορές του εξωτερικού με τη χρήση ονομασιών «Greek yogurt» ή «Greek style yogurt» και ταυτόχρονα η ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του

Related Articles

Την ανάθεση δημιουργίας φακέλου υποβολής αίτησης για την καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης – Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ε.Ε. ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) αποφάσισε το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη σημερινή του συνεδρίαση.

Όπως ανακοινώνει ο Οργανισμός, «το έργο ανατέθηκε στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορά όλα τα είδη ελληνικού γιαουρτιού, από όλα τα είδη ελληνικού γάλακτος και αποκλειστικά από ελληνική πρώτη ύλη, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο από 19/10/2018 πόρισμα της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί με την αριθμ. 7486/83066/01-08-2017 απόφαση του ΥΠΑΑΤ».

Στόχος της κατοχύρωσης του Ελληνικού Γιαουρτιού ως ΠΓΕ είναι η προστασία του από προσπάθειες απομίμησης, που παρατηρούνται σε αγορές του εξωτερικού με τη χρήση ονομασιών «Greek yogurt» ή «Greek style yogurt» και ταυτόχρονα η ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Η καταχώριση του Ελληνικού Γιαουρτιού στον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ θα συνεισφέρει στη δυναμική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, μέσω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης του προϊόντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από μακρά παράδοση και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων. Η αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής του προϊόντος θα ενισχύσει την αγροτική μας οικονομία και ειδικότερα τους κλάδους που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του γιαουρτιού.

10 January 2019