Στην κατεύθυνση αναγνώρισης του γύρου ως ελληνικού προϊόντος κινείται η ΕΔΟΚ

25 September 2017

Στην κατεύθυνση αναγνώρισης του γύρου ως ελληνικού προϊόντος κινείται η ΕΔΟΚ

Για την προώθηση του μεγάλου αρνιού –εκτός του αρνιού γάλακτος– το οποίο θα μπορούσε να συμπληρώσει το διαφυγόν εισόδημα από το γάλα, αλλά και την αναγνώριση του γύρου ως ελληνικού προϊόντος έχει βάλει πλώρη η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ). Αυτό αποτυπώθηκε στη Γιορτή Κτηνοτροφίας που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Δράμα, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ Λευτέρη Γίτσα, οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων εξαντλούνται στη ζήτηση αρνιού στις αργίες και οι νέες γενιές κοντεύουν να ξεχάσουν την κατανάλωση πρόβειου κρέατος. «Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια τα οποία συμπεριλαμβάνουν στο μενού τους τμήματα αρνίσιου κρέατος, τα οποία οι θαμώνες τα πληρώνουν σε αρκετά αδρές τιμές, τα οποία όμως δεν είναι Ελληνικά, είναι εισαγωγής από Γαλλία και Ν. Ζηλανδία. Γιατί να μην οργανωθούμε οι κτηνοτρόφοι, να δώσουμε όνομα και αξία στο κρέας που παράγουμε, να προχωρήσουμε σε πώληση τμημάτων κρέατος και αντικαταστήσουμε το εισαγόμενο με ελληνικό, από τη στιγμή που ο κόσμος είναι έτοιμος να το στηρίξει;».

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας των κτηνοτρόφων, οργάνωση σε ομάδες και πλήρη δραστηριοποίηση στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας. Φυσικά μετά την οργάνωση των Κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα παράγουν κρέας, με όνομα και τυποποιημένο σε κομμάτια, θα ακολουθήσει και η συνεννόηση με την πολιτεία, τους κρεοπώλες, τους ξενοδόχους, οι οποίοι θα διαθέτουν το μεγάλο αρνί, μετά τη διαδικασία της εκτροφής πάχυνσης ως αρνί σε όλα τα στάδια, εκτός από αυτό του αρνιού γάλακτος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ΕΔΟΚ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συνεργασία θα περιλαμβάνει την παροχή τεχνογνωσίας και βοήθειας σε περίπου 120 κτηνοτρόφους –όχι πάνω από 45 ετών– από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, τη στροφή σε νέα καινοτόμα προϊόντα και την οργάνωση σε ομάδες και με άλλους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ στάθηκε επίσης στην προσπάθεια της Διεπαγγελματικής για αναγνώριση του γύρου ως ελληνικού προϊόντος, στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης σε γάλα και κρέας, αλλά στην υποχρεωτική εξόφληση των κτηνοτρόφων από τους εμπόρους εντός 60 ημερών.

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής αναφέρει επιπλέον ότι ημερίδα και δράσεις για την προώθηση του Μεγάλου Αρνιού θα γίνει το επόμενο διάστημα στην Κομοτηνή και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, από την ΕΔΟΚ, τους κατά τόπους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και την Αυτοδιοίκηση. Όπως αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, στη Δράμα «ήδη έχει ξεκινήσει ένα συνεταιριστικό εγχείρημα κτηνοτρόφων, με το όνομα Ηδωνίς, οι οποίοι σε πρώτη φάση συγκεντρώνουν το γάλα τους, σε δεύτερη φάση η συνεργασία στις ζωοτροφές, στην ελαφρά μεταποίηση, επιχειρώντας σε μια μεγάλη αγορά αυτή του κρέατος».

Σημειώνεται ότι τη Γιορτή Κτηνοτροφίας στη Δράμα διοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτεμβρίου ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δράμας και το συνεταιριστικό εγχείρημα Ηδωνίς.

[Με πληροφορίες από ΕΡΤ Κομοτηνής]

25 September 2017
Banner
Banner