Στην Αθήνα τον Νοέμβριο η 2η Ημερίδα για την Υγιεινή στα σφαγεία, από την ΕΔΟΚ

31 October 2016

Στην Αθήνα τον Νοέμβριο η 2η Ημερίδα για την Υγιεινή στα σφαγεία, από την ΕΔΟΚ

Τη δεύτερη από μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν σκοπό την επιμόρφωση των επαγγελματιών του κρέατος οργανώνει σε λίγες ημέρες η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. Πρόκειται για τη 2η Επιμορφωτική Ημερίδα «Υγιεινή στα σφαγεία – Συντήρηση και μεταφορά σφαγείων» που διοργανώνεται την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Τέρμα Αλκμάνος, Ιλίσια).

Η ημερίδα πραγματοποιείται από την ΕΔΟΚ με τη συνεργασία της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του ΥΠΑΑΤ και με τη στήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος (ΠΣΒΣ-Κ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η 2η Ενημερωτική ημερίδα (είχε προηγηθεί η αντίστοιχή της στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Μαΐου) απευθύνεται και πάλι σε ιδιοκτήτες - επικεφαλής και στους υπεύθυνους παραγωγής των σφαγείων οπληφόρων ζώων και πτηνοσφαγείων όλου του ελληνικού χώρου και αυτή τη φορά πραγματοποιείται στην Αθήνα «ώστε τελικά να επιτύχουμε την πληροφόρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων». Θα κληθούν να συμμετάσχουν επίσης στελέχη του ΥΠΑΑΤ και των τοπικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και άλλων φορέων και επαγγελματιών (κρεοπώλες, επεξεργαστές) σχετικών με τον τομέα του κρέατος.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους, ενώ στους εκπροσώπους των σφαγείων θα δοθεί και επίσημη βεβαίωση συμμετοχής.

Η αρμόδια Διεύθυνση και το Τμήμα Σφαγείων και Λοιπών Εγκαταστάσεων Κρέατος και Προϊόντων Κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εκδώσει ήδη εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες και τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης, ζητώντας παράλληλα την ενεργοποίησή τους για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

Προσέλευση – Υποδοχή: 08.30 – 09.00

09:00 – 09:30: Εισαγωγικές ομιλίες από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος και Τοπικούς Φορείς της περιοχής όπου εξελίσσεται η ημερίδα.

Α΄ Μέρος: 09.30 – 11.00 (Συντονιστής: Αλεξανδρόπουλος Θωμάς, Γενικός Δ/ντης Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ)

09.30-10.00: Προστασία των ζώων κατά τη σφαγή σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία - Πλευράκη Κατερίνα, Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσσαλονίκης)

10.00-10.30: Χειρισμός των ζωικών υποπροϊόντων στα σφαγεία – Παπανικολάου Δέσποινα, Προϊσταμένη Τμήματος Ζωικών Υποπροϊόντων της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.

10.30-11.00: Ιχνηλασιμότητα του Κρέατος – Μεθενίτου Γεωργία, Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ

11.00-11.30: Διάλειμμα

Β΄ Μέρος: 11.30 – 13.00 (Συντονιστής: Μεθενίτου Γεωργία, Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ)

11.30 – 11.45: Υγιεινή χώρου και Προσωπικού σφαγείων - Παπαδάκη Παναγιώτα, Προϊσταμένη Τμήματος της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.

11.45-12.10: Υγιεινή της σφαγής - Παπαδάκη Παναγιώτα, Προϊσταμένη Τμήματος της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΠΑΤ.

12.10–12.30: Ψύξη του σφάγιου και του κρέατος: Επιδράσεις στην ποιότητα – Καθ. Ραμαντάνης Σπύρος, DVM, Dr. med. vet., Dipl. ECVPH, ΤΕΙΑ

12.30–12.45: Τεχνολογία και Τεχνικές ψύξης θαλάμων σφαγείων και μέσων μεταφοράς σφάγιων – Λαζαρίδης Δημήτρης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος.

12.45–13.00: ΑΡΤΕΜΙΣ - Το σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης επιχειρήσεων κρέατος - Καταγραφή και έλεγχος της διακίνησης του κρέατος - Τσιλιγιάννη Γιάννα, Κτηνίατρος-Υγιεινολόγος ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

13.00 – 14.00: Συζήτηση (Συντονιστής: Γεωργούδης Ανδρέας, Καθηγητής, Εντ. Σύμβουλος ΕΔΟΚ)

Στο πάνελ συμμετέχουν οι ομιλητές και οι: Αλεξανδρόπουλος Θωμάς, Γενικός Δ/ντης Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Μεγαλοβασίλης Βασίλης, Πρόεδρος ΠΣΒΣ-Κ.

14.00 - 16.00: Γεύμα

31 October 2016
Banner
Banner