Στάθης Κόκκινος: Η καινοτομία το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

04 March 2015

Στάθης Κόκκινος: Η καινοτομία το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Story Highlights

  • Ο συνδυασμός προσεκτικής διαχείρισης των κεφαλαίων μίας επιχείρησης και επενδύσεων σε μεθόδους που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των εργασιών είναι η καλύτερη προσέγγιση

Related Articles

Παρά την κρίση υπάρχουν επιχειρήσεις στον τομέα του κρέατος που επενδύουν και μάλιστα σε καινοτομίες. Αυτό μας καταθέτει ο κ. Στάθης Κόκκινος, της ομώνυμης επιχείρησης που ειδικεύεται στο βιομηχανικό πλακάκι. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε «συμβουλεύει» τους επαγγελματίες να επιλέγουν τους κατάλληλους συνεργάτες και να συνδυάζουν την διαχείριση των κεφαλαίων με επενδύσεις σε μεθόδους που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των εργασιών τους.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη

Δημοσιεύτηκε στο Meat News, τ. 25, Μάρτιος 2015

 

Meat News: Κύριε Κόκκινε η επιχείρησή σας δραστηριοποιείται χρόνια στον τομέα του κρέατος, εξοπλίζοντας τις επιχειρήσεις. Από την εμπειρία σας ποιο είναι το επίπεδο αυτών των επιχειρήσεων;

Στάθης Κόκκινος: Αν και στο παρελθόν πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στην επαρχία, ήταν αρνητικές στον εκσυγχρονισμό τους, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότερες καινοτόμες προσπάθειες στο χώρο τον επιχειρήσεων κρέατος. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τις δυνατότητες ανάπτυξης, υπάρχουν όμως πολλοί επιχειρηματίες που νοιάζονται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και αγαπούν τη δουλειά τους φροντίζοντας να εξελίσσουν τις γνώσεις τους, να βελτιώνουν τις μεθόδους τους και να εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές.

 

Meat News: Η δική σας η συνεισφορά σχετίζεται με τις υγειονομικές απαιτήσεις των καταστημάτων και των βιομηχανικών χώρων. Ποια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχει ένας υπεύθυνος επιχείρησης στην επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού;

Στάθης Κόκκινος: Πέρα από την ποιότητα του ίδιου του προϊόντος, οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής του είναι το σημαντικότερο κομμάτι σε μια βιομηχανία τροφίμων. Όσον αφορά το δικό μας τομέα, οι κανονισμοί HACCP προτείνουν τα δάπεδα να είναι επενδυμένα με ειδικό πλακίδιο KLINKER. Το πλακάκι αυτό, εκτός από τις εξαιρετικά μεγάλες χημικές, μηχανικές και θερμικές αντοχές, είναι ένα απόλυτα φυσικό υλικό, διότι είναι πηλός, που δεν έχει διαλύτες ή μεταναστευτικές ουσίες. Σε συνδυασμό με το ειδικό σοβατεπί κούρμπα υγιεινής και τον εποξικό στόκο, προσφέρουν μια πλήρη προστασία από μύκητες αλλά και από τη φθορά που δημιουργεί το γαλακτικό οξύ που περιέχεται στο αίμα.

 

Meat News: Αντιπροσωπεύετε οίκους του εξωτερικού, όπως και τα περισσότερα είδη που χρησιμοποιούνται στους εξοπλισμούς των επιχειρήσεων είναι εισαγόμενα. Είναι συμβατά (οικονομικά) με τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων;

Στάθης Κόκκινος: Το γεγονός ότι τα είδη που εμπορευόμαστε προέρχονται από οίκους του εξωτερικού δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι είναι και ακριβά. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα επίπεδα οικονομικών δυνατοτήτων και πάντα συνιστούμε στους συνεργάτες μας λύσεις με γνώμονα τη σχέση κόστους – οφέλους προσέχοντας πάντα την ποιότητα των υλικών και τη βιωσιμότητα των τεχνικών λύσεων που τους παρέχουμε.

 

Meat News: Τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει επηρεάσει τις ελληνικές επιχειρήσεις στις επενδύσεις τους. Από την άλλη ο εκσυγχρονισμός προβάλλει ως απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ποια είναι η συμβουλή που δίνετε στους πελάτες σας για να αντεπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο συνδυασμό;

Στάθης Κόκκινος: Είναι λογικό η οικονομική κρίση να ασκεί μία αρνητική επιρροή στην επενδυτική τάση των επιχειρηματιών. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που λόγω της κρίσης «αναγκάστηκαν» να αναζητήσουν εναλλακτικές επιχειρηματικές πορείες και τελικά να επενδύσουν σε νέες καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και να προβούν σε ενέργειες εκσυγχρονισμού για να μπορέσουν να μπουν σε νέες αγορές και να προσεγγίσουν ένα νέο καταναλωτικό κοινό. Συνεπώς, ο συνδυασμός προσεκτικής διαχείρισης των κεφαλαίων μίας επιχείρησης και επενδύσεων σε μεθόδους που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των εργασιών είναι κατά την άποψή μου η καλύτερη προσέγγιση. Ο προσεκτικός προγραμματισμός και η επιλογή των σωστών συνεργατών – συμβούλων στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του επιχειρηματία είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας σε περιόδους που τα επενδυτικά κεφάλαια είναι δυσεύρετα.

 

Meat News: Πολλές φορές ακούμε ότι η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες. Ισχύει αυτό από την εμπειρία σας; Υπήρξαν το τελευταίο διάστημα σημαντικές επενδύσεις από ελληνικές επιχειρήσεις;

Στάθης Κόκκινος: Την τελευταία περίοδο βλέπουμε όλο και περισσότερους συνεργάτες μας - επιχειρηματίες στο χώρο των τροφίμων και συγκεκριμένα και στον τομέα του κρέατος να επενδύουν σε εκτροφή σπάνιων ειδών υψηλής αξίας, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, σε περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους παραγωγής και σε πολλές άλλες μεθόδους εκσυγχρονισμού και καινοτομίας. Και επειδή φροντίζουμε πάντα να είμαστε δίπλα στους συνεργάτες μας και μετά την υλοποίηση της επένδυσής τους, βλέπουμε ότι οι επενδύσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

 

Meat News: Αν και οι επιχειρήσεις τροφίμων είναι ένα τμήμα μόνο των πελατών σας, θα θέλαμε την γνώμη σας για το επίπεδό τους, την ικανότητα που έχουν να ενσωματώνουν καινοτομίες.

Στάθης Κόκκινος: Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις τροφίμων στην Ελλάδα έχουν επιδείξει έναν αυξητικό ρυθμό ενσωμάτωσης καινοτομιών. Συνεχώς συναντάμε επιχειρηματίες στο χώρο των τροφίμων που έχουν πλήρως κατανοήσει ότι η ικανότητα να καινοτομούν αποτελεί το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε να απολαμβάνουν αποδόσεις μεγαλύτερες του μέσου όρου. Σίγουρα υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα καθώς η διαχείριση και ενσωμάτωση της καινοτομίας στον κλάδο των τροφίμων απαιτεί επενδύσεις και εξειδικευμένες γνώσεις. Αλλά μην ξεχνάμε ότι κυρίως απαιτεί διάθεση για αλλαγή και δημιουργικότητα, έμφυτα χαρακτηριστικά των περισσότερων Ελλήνων επιχειρηματιών στο συγκεκριμένο τομέα, ιδίως αυτών που αγαπούν τη δουλειά τους και το χώρο των τροφίμων.

04 March 2015