Να παραμείνει στα 114€ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά για κτηνοτρόφους – αγρότες ζητά ο ΣΕΚ

19 November 2019

Να παραμείνει στα 114€ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά για κτηνοτρόφους – αγρότες ζητά ο ΣΕΚ

Επιστολή στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εργασίας και τους αρχηγούς των κομμάτων απέστειλε ο Σύνεδσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σχετικά με τιν νέες εξαγγελίες για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τον ΣΕΚ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα επιλέξουν την κατώτατη (υποχρεωτική) κατηγορία θα πληρώσουν σχεδόν διπλάσιες εισφορές από αυτές που καταβάλλουν το τρέχον έτος, "αφού η ελάχιστη μηνιαία εισφορά του Κλάδου Σύνταξης και Ασθένειας Αγροτών διαμορφώθηκε το 2019 στα 114€/μηνιαίως".

Με την επιστολή τους ζητούν "να δημιουργηθεί μια ελάχιστη ασφαλιστική
κλάση για τους αγρότες – κτηνοτρόφους που το κόστος της δεν θα ξεπερνά την ήδη υπάρχουσα ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 114€".

Η επιστολή του ΣΕΚ

Θέμα: Ασφαλιστικές εισφορές αγροτών

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Υπουργέ, Κυρίες, κύριοι Αρχηγοί Κομμάτων

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση, για τις νέες ρυθμίσεις των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες), η μικρότερη ασφαλιστική κλάση θα διαμορφωθεί στα 220 ευρώ μηνιαίως.

Αν ισχύσουν οι ανακοινώσεις αυτές τότε αγρότες που θα επιλέξουν τη χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσιες και πλέον εισφορές από αυτές που κατέβαλλαν το τρέχον έτος, αφού η ελάχιστη μηνιαία εισφορά του Κλάδου Σύνταξης και Ασθένειας Αγροτών διαμορφώθηκε το 2019 στα 114€/μηνιαίως.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι επί το πλείστον μικρές εκμεταλλεύσεις, οικογενειακού χαρακτήρα, σε ένα ζευγάρι αγροτών – κτηνοτρόφων το κόστος ασφάλισης στην μικρότερη κλάση θα φθάσει ετησίως τις 5.280€.

Αυτό θα είναι ένα ασήκωτο φορτίο για τους αγρότες –κτηνοτρόφους που ήδη έχουν πληγεί βαθιά τα χρόνια των μνημονίων και δοκιμάζονται από πρωτοφανή κρίση που απειλεί πλέον αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Το επάγγελμα του αγρότη- κτηνοτρόφου είναι από τη φύση του επισφαλές, με συνθήκες εργασίας και διαβίωσης δύσκολες και διαχρονικά διαχωρίζεται από την πολιτεία από τα άλλα επαγγέλματα.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

  • Την τεράστια κρίση που αντιμετωπίζει η αιγοπροβατοτροφία σήμερα με τη δραματική μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα έως και 25% ανά κιλό (0,70-0,75 €/κιλό σήμερα), όταν μέχρι το 2016 κινούνταν σε επίπεδα κοντά στο 1 € /κιλό.
  • Τις μεγάλες ζημιές, 70-90%, στους ελαιώνες της Κρήτης, λόγω της μεγάλης προσβολής από δάκο. Σημειώνεται ότι ίδιο είχε συμβεί πέρυσι στους ελαιώνες της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών της χώρας.
  • Η μείωση της τιμής παραγωγού στο ελαιόλαδο, τα ροδάκινα και άλλα προϊόντα.

Πρότασή μας, για μια δικαιότερη αντιμετώπιση των αγροτών που θα συμβάλει στην παραμονή τους στο επάγγελμα, είναι να δημιουργηθεί μια ελάχιστη ασφαλιστική κλάση για τους αγρότες – κτηνοτρόφους που το κόστος της δεν θα ξεπερνά την ήδη υπάρχουσα ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 114€.

19 November 2019
Banner