SOS από τον ΠΟΥ και τον ΟΗΕ για μετάδοση Η5Ν1 σε ανθρώπους

20 July 2023

SOS από τον ΠΟΥ και τον ΟΗΕ για μετάδοση Η5Ν1 σε ανθρώπους

Τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ ενημέρωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών παγκοσμίως εγείρει ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να προσαρμοστεί έτσι ώστε να μολύνει ανθρώπους και προέτρεψαν τις χώρες να ενισχύσουν την επιτήρηση των ασθενειών αφενός αλλά και να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής στα πτηνοτροφεία.

Εν τω μεταξύ φέτος ένα νέο στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών που είναι εξαιρετικά μεταδοτικό μεταξύ των άγριων πτηνών εξαπλώθηκε εκρηκτικά σε νέες γεωγραφικές περιοχές, μολύνοντας και σκοτώνοντας διάφορα είδη θηλαστικών και αυξάνοντας τους φόβους για πανδημία στους ανθρώπους.

Οι αρχές της Καμπότζης ανέφεραν ήδη δύο κρούσματα γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένου ενός 11χρονου κοριτσιού που πέθανε από τον ιό, ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή η Υπηρεσία Υγείας του ΟΗΕ.

Αυτά είναι τα πρώτα κρούσματα γρίπης των πτηνών, γνωστής ως H5N1, που αναφέρθηκαν στην Καμπότζη μετά το εκτεταμένο ξέσπασμα του 2014, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η μόλυνση, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα ζώα, έχει ποσοστό θνησιμότητας 50% στους ανθρώπους.

«Η παγκόσμια κατάσταση του H5N1 είναι ανησυχητική δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του ιού στα πτηνά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια Πρόληψης για Επιδημίες και Πανδημίες στην Υπηρεσία Υγείας του ΟΗΕ. «Είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις αρχές της Καμπότζης για να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με το ξέσπασμα».

Δεδομένου ότι ο ιός συνεχίζει να ανιχνεύεται στα πουλερικά, αναμένονται και άλλα κρούσματα σε ανθρώπους, δήλωσε ο ΠΟΥ. Σχεδόν όλα τα κρούσματα μόλυνσης από τον H5N1 σε ανθρώπους έχουν συσχετιστεί με στενή επαφή με μολυσμένα ζωντανά ή νεκρά πτηνά ή μολυσμένο περιβάλλον.

«Ο ΠΟΥ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο από αυτόν τον ιό και προέτρεψε αυξημένη επαγρύπνηση σε όλες τις χώρες», είπε η κυρία S. Briand.

Από το 2003 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2023, έχουν αναφερθεί συνολικά 873 ανθρώπινες περιπτώσεις H5N1 και 458 θάνατοι παγκοσμίως σε 21 χώρες.

Ωστόσο, με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, ο ΠΟΥ συμβουλεύει να μην εφαρμόζονται τυχόν ταξιδιωτικοί ή εμπορικοί περιορισμοί. Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός δεν μολύνει εύκολα τους ανθρώπους και η μετάδοση από άτομο σε άτομο φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Παρ’ όλα αυτά, στην Καμπότζη, στην επαρχία που αναφέρθηκαν τα κρούσματα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα εντοπισμού της πηγής, του τρόπου μετάδοσης και του συσχετισμού της ασθένειας μεταξύ ζώων και ανθρώπων.

Οι υγειονομικές αρχές της Καμπότζης είχαν ενημερώσει τον ΠΟΥ για το πρώτο κρούσμα και τον θάνατο. Μέσα σε λίγες μέρες είχαν αναφέρει το δεύτερο κρούσμα, σημειώνοντας ότι ένα από τα μέλη της οικογένειας του κοριτσιού είχε βγει θετικό στον ιό αλλά ήταν ασυμπτωματικό.

Μέσω του Παγκόσμιου Συστήματος Επιτήρησης και Αντιμετώπισης της Γρίπης, η Υπηρεσία Υγείας του ΟΗΕ παρακολουθεί την εξέλιξη του ιού και πραγματοποιεί αξιολογήσεις κινδύνου. Για λόγους ετοιμότητας πανδημίας, ο ΠΟΥ μπορεί επίσης να συστήσει την ανάπτυξη πρόσθετων νέων υποψήφιων εμβολίων.

Σε επιφυλακή οι υγιεινομικές υπηρεσίες

Ο Οργανισμός υπογράμμισε τη σημασία της παγκόσμιας επιτήρησης για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών αλλαγών που σχετίζονται με αναδυόμενους ή ιούς που ήδη έχουν εμφανιστεί και που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου ή των ζώων.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο για την προστασία από τη γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο. Ο ΠΟΥ συνιστά σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται με πουλερικά ή πτηνά γενικά να κάνουν εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης για να μειωθούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

Σχεδόν πριν από μια δεκαετία, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) είχε εκδώσει επείγουσα προειδοποίηση για ένα ξέσπασμα στη Νοτιοανατολική Ασία ενός στελέχους γρίπης των πτηνών που ονομάζεται H5N6.

Το 2015, ο FAO σήμανε ξανά συναγερμό σχετικά με ένα επικίνδυνο ξέσπασμα του εξαιρετικά λοιμογόνου στελέχους H5N1, το οποίο είχε εξαπλωθεί σε πέντε χώρες της Δυτικής Αφρικής μέσα σε έξι μήνες. Ο οργανισμός είχε κάνει έκκληση για 20 εκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια έκτακτης ανάγκης «για να το σταματήσει στα ίχνη του» προτού επηρεάσει τους ανθρώπους. Τότε, ο FAO είχε πει ότι το στέλεχος H5N1 είχε προκαλέσει το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών και απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έκτοτε, ο οργανισμός εργάστηκε για τη βελτίωση των κτηνιατρικών συστημάτων και των δυνατοτήτων των τοπικών εργαστηρίων. Μέχρι το 2018, ο FAO είχε εκπαιδεύσει 4.700 κτηνιάτρους, οι οποίοι εργάστηκαν για την προστασία των ζώων εκτροφής από θανατηφόρους ιούς σε 25 χώρες σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Στην Καμπότζη, ένα ξέσπασμα H5N1 το 2003 επηρέασε, για πρώτη φορά, άγρια πτηνά. Από τότε και μέχρι το 2014 στη χώρα έχουν αναφερθεί σποραδικά κρούσματα μετάδοσης από πουλερικά σε άνθρωπο από ανθρώπους.

Από τις 25 Φεβρουαρίου 2023, η Καμπότζη ανέφερε συνολικά 58 περιπτώσεις μετάδοσης του ιού Η5N1 σε ανθρώπους, ενώ σ’ αυτές τις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται και 38 θάνατοι.

Πηγή: news.un.org

20 July 2023
Banner