«Σοφό» το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία, ανακουφίζει τη βιομηχανία κρέατος

13 June 2017

«Σοφό» το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία, ανακουφίζει τη βιομηχανία κρέατος

Λίγες μέρες μετά τις βρετανικές εκλογές και λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τους όρους του Brexit, η πορεία των πραγμάτων χαρακτηρίζεται από σχετική αβεβαιότητα. Κι αυτό γιατί η υπόθεση Brexit περιπλέκεται μετά τις εκλογές που δεν έδωσαν ισχυρή πλειοψηφία των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι στο Κοινοβούλιο. Όπως συμφωνούν οι αναλυτές, η αποτυχία της Βρετανίδας πρωθυπουργού να επιτύχει αυτοδυναμία, ίσως μαλακώσει τη ρητορική για ένα σκληρό Brexit, κάτι που αναμένεται να ωφελήσει τη βρετανική βιομηχανία κρέατος. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη, η εκτίμηση στελεχών του τομέα, ότι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών γίνεται λιγότερο πιθανό ένα δραματικό διαζύγιο και περισσότερο πιθανό ένα… μαλακό Brexit.

Η προοπτική αυτή στέλνει κύματα ανακούφισης στην ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος, καθώς «μπορεί να δούμε αναθεώρηση της σκληρής ρητορικής προς επιλογές παρόμοιες με αυτήν της Νορβηγίας ή της Ελβετίας». Σημειώνεται ότι ούτε η Νορβηγία ούτε η Ελβετία είναι μέλη της Ε.Ε., αλλά και οι δύο απολαμβάνουν ευνοϊκές εμπορικές ρυθμίσεις με την Κοινότητα. Προφανώς πολλοί απεύχονται να δουν τη Βρετανία να αρνείται την πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, από τη στιγμή μάλιστα που εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση «οι εξαγωγές βρετανικού βοδινού και αρνιού στην Ε.Ε. θα υπόκεινται σε δασμούς 62% και 57% αντιστοίχως, με συνέπεια να καταστούν μη-βιώσιμες οικονομικά». Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι, όπως δήλωσε και ο Ζαν Λικ Μεριό (γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζώντων Ζώων και Κρέατος), η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος απαιτεί τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια απέναντι στις προκλήσεις που θέτει το Brexit.

Πάντως, αν και η Τερέζα Μέι απέτυχε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, με συνέπεια η Βρετανία να μοιάζει ελλιπώς προετοιμασμένη για αυτές τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά καθώς επισήμως οι συνομιλίες για το διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

[Με πληροφορίες από globalmeatnews.com]

13 June 2017
Banner
Banner