Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στην ημερίδα της ΕΔΟΚ για τα σφαγεία

14 November 2016

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στην ημερίδα της ΕΔΟΚ για τα σφαγεία

Με το συμπέρασμα ότι είναι απόλυτη ανάγκη όλοι οι κρίκοι του κλάδου κρέατος να συνεργαστούν για να επιλύσουν όλα τα υπαρκτά προβλήματα και όλα όσα προκύπτουν, έκλεισε η ημερίδα για τα σφαγεία, που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος – ΕΔΟΚ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο έθεσε το ζήτημα αυτό σε παρέμβασή του ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας: «Να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να μην εστιαστούμε μόνο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σφαγεία ή τα κρεοπωλεία, αλλά να τα δούμε συνολικά γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν και θα χουμε αποτελέσματα. Δεν πρέπει λοιπόν αποσπασματικά και αναλόγως της συγκυρίας να ασχολούμαστε με τον κάθε κλάδο χωριστά, αλλά να τα βάλουμε όλα κάτω, αρχίζοντας από τον παραγωγό και φτάνοντας μέχρι τον καταναλωτή».

Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος ΕΔΟΚ

Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος ΕΔΟΚ

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου. Εκπρόσωποι των ελληνικών σφαγείων, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, στελέχη του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και 60 σπουδαστές της Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος της Αθήνας, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των εισηγητών, οι οποίες αφορούσαν: την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή, τον χειρισμό των ζωικών υποπροϊόντων, την ιχνηλασιμότητα, την υγιεινή στα σφαγεία, την τεχνολογία και τις τεχνικές ψύξης, αλλά και το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ.

Από όσα έδειξε η συζήτηση που ακολούθησε, το ενδιαφέρον του κοινού δεν εστιάστηκε μόνο στο ζήτημα της υγιεινής των σφαγείων, επεκτάθηκε, ως αναμενόταν και σε πολλά παράλληλα θέματα που είχαν να κάνουν με την παραγωγή ελληνικού προϊόντος, τις ελληνοποιήσεις κρεάτων, τα κενά στους ελέγχους.

karetsos-elgo

Γιώργος Καρέτσος, πρόεδρος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Από την αρχή άλλωστε φάνηκε ότι τα σφαγεία, η λειτουργία και το οικονομικό τους αντικείμενο είναι άμεσα εξαρτώμενα από την παρούσα κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αυτό εξάλλου ήταν το πνεύμα της ομιλίας του προέδρου ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Γιώργου Καρέτσου, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του υπουργού ΥΠΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου.

Αυτό ήταν παράλληλα και το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Θωμάς Αλεξανδρόπουλος (Γεν. Διευθυντής Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ), ο οποίος εισαγωγικά σημείωσε ότι η αύξηση της παραγωγής, η παραγωγή υγιεινών, ασφαλών, ποιοτικών προϊόντων και η εξωστρέφεια είναι τα τρία συστατικά στοιχεία της παραγωγικής ανασυγκρότησης την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο. Μιλώντας δε για τον ρόλο που επιδιώκουν να παίξουν το ΥΠΑΑΤ και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε τρία βασικά στοιχεία:

Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

«Πρώτον, πρέπει να εξασφαλίσουμε τον ανταγωνισμό με ίσους όρους. Αυτό σημαίνει ενιαία εφαρμογή της νομοθεσίας, προσπάθεια να πατάξουμε φαινόμενα όπως οι ελληνοποιήσεις, συντονισμό ειδικά μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Δεύτερο είναι η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων. Η περίοδος που χρηματοδοτούνταν γενικά προγράμματα χωρίς ανάλυση κόστους–οφέλους και χωρίς να επιδοτείται η παραγωγή πρέπει να ξεπεραστεί. Πάμε να επιδοτήσουμε την παραγωγή, και αυτό το πνεύμα διαπερνά και το ΠΑΑ 2014-2020 και τον αναπτυξιακό νόμο. Το τρίτο που έχει να κάνει το κράτος είναι ένας αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός. Μολονότι υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και πόρων, πρέπει να προσπαθήσουμε για ένα ενιαίο ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου το οποίο θα μπορέσει να εγγυηθεί τον ανταγωνισμό με ίσους όρους και την ενιαία εφαρμογή της νομοθεσίας».

Σε σχέση πάντως με τα ζητήματα της νομοθεσίας και της εφαρμογής της, έγινε απόλυτα σαφές ότι οι εκπρόσωποι των σφαγείων επιμένουν στην ανάγκη πάταξης των ελληνοποιήσεων με ελέγχους και ισοζύγιο στα σημεία λιανικής πώλησης. «Εμείς τι έχουμε πει; Να ελέγχεται το ισοζύγιο, τι αγοράζει και τι πουλάει κάθε σημείο πώλησης, για να μπορεί να γίνει ο έλεγχος οριζόντια και κάθετα. Όταν αυτό δεν γίνεται, ό,τι και να λέμε είναι άσκοπο. Στο κρεοπωλείο, ζυγιστική μηχανή, ταμειακή μηχανή, ισοζύγιο και έλεγχος, αλλιώς δεν λύνεται το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μεγαλοβασίλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος.

Παρά τις διαφορετικές οπτικές που προβάλλει κάθε κρίκος της αλυσίδας, είναι προφανές ότι υπάρχει ένα κοινό ενδιαφέρον, και αυτό είναι η ανάπτυξη του κλάδου κρέατος, ενώ η ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών και ο ενεργός θεσμικός ρόλος της ΕΔΟΚ είναι στοιχεία που μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Συντονίζοντας μάλιστα το πάνελ της συζήτησης με την οποία έκλεισε η ημερίδα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΔΟΚ Ανδρέας Γεωργούδης είχε και μία σχετική πρόταση να καταθέσει προς την πλευρά του ΥΠΑΑΤ: μια ομάδα εργασίας η οποία θα συνδυάζει τις πληροφορίες από τα σφαγεία, τις πληροφορίες από την παραγωγή, την εμπειρία της ΕΔΟΚ από τους επαγγελματικούς χώρους του κρέατος. «Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να δούμε τι γίνεται, πού υπάρχουν τρύπες και γιατί υπάρχουν αυτές οι τρύπες και πώς μπορούμε να τις καλύψουμε» ανέφερε ο κ. Γεωργούδης.

Συνοπτικά, πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη διοργάνωση της 1ης Ημερίδας για τα σφαγεία που έγινε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Μαΐου, ετούτη η 2η Ημερίδα ήρθε να τονίσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη να συναντηθούν και να συζητούν όλοι όσοι εμπλέκονται (παραγωγοί, επαγγελματίες, υπηρεσίες) στον κλάδο του κρέατος, προκειμένου τα προβλήματα που εντοπίζονται να βρίσκουν και τους ιδανικότερους τρόπους επίλυσης. Στην πραγματικότητα, ένα φόρουμ συνεννόησης είναι δυνατό να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και του τομέα του κρέατος στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η Ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΔΟΚ.

14 November 2016