Σύσκεψη στην Περιφέρεια για ΠΟΠ Αρνί και Κατσίκι Κρήτης

05 April 2018

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για ΠΟΠ Αρνί και Κατσίκι Κρήτης

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες, ώστε να καταχωρισθεί το προϊόν «Αρνί Κρήτης», ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης - ΠΟΠ. Πρόκειται για μία επιπλέον πιστοποίηση, που θα προσδώσει αναγνωρισιμότητα και υπεραξία στο συγκεκριμένο κρητικό προϊόν.

Χθες Μεγάλη Τετάρτη παρουσιάσθηκε η μελέτη για την κατοχύρωση της ονομασίας σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, του πρωτογενή τομέα, αλλά και ειδικών που συνέβαλαν στην υλοποίησή της. Η μελέτη αφορά το σύνολο της γεωγραφικής ζώνης όπου παράγεται το «Αρνί Κρήτης» και οριοθετείται κατ' αποκλειστικότητα στα διοικητικά όρια των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων του νησιού.

Πρόκειται για προϊόν, του οποίου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά απορρέουν τόσο από τη μοναδικότητα της κρητικής υπαίθρου, όσο και από την τεχνογνωσία που έχουν αποκομίσει οι Κρητικοί μετά την ενασχόλησή τους με την κτηνοτροφία από τη μινωική ακόμα εποχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα, Μανόλης Χνάρης, έκανε γνωστό πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία ολοκλήρωσης του φακέλου και ακολουθεί η υποβολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν και οι ανάλογες διαδικασίες για την κατοχύρωση ως ΠΟΠ και για το «Κατσίκι Κρήτης».

Τόσο το αρνί, όσο και το κατσίκι της κρητικής γης έχουν γίνει γνωστά για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, δεδομένης της διατροφής τους, η οποία είναι πλούσια σε βότανα και φυτά των ορέων της Κρήτης. Είναι ζωικά προϊόντα με ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομία του νησιού και στη διατροφική αλυσίδα, η οποία αποτελεί σημαντική σελίδα στη μεσογειακή κρητική διατροφή.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

05 April 2018
Banner
Banner