Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά, επιμένει ο ΣΕΚ

18 January 2021

Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά, επιμένει ο ΣΕΚ

Άμεσα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ η Διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Σε έγγραφό του ο ΣΕΚ σημειώνει μάλιστα ότι η παγκόσµια εξάπλωση της πανδηµίας του κορωνοϊού έχει επηρεάσει δραµατικά όλη την αλυσίδα αξίας του πρωτογενή τοµέα, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες οι πτηνοτρόφοι οι µελισσοκόµοι, να βιώνουν µέρες αγωνίας για την επιβίωση των κλάδων τους.

Επιπλέον αυτών, επισημαίνει ο ΣΕΚ, ένα νέο χτύπηµα ήρθε να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα· πρόκειται για «τη µεγάλη αύξηση των τιµών ζωοτροφών, πάνω από 20% για τις βασικές ζωοτροφές, σόγια, καλαµπόκι και κριθάρι». Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι είδαν, αντί για θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, να αυξάνεται η τιµή πετρελαίου κίνησης 4 λεπτά το λίτρο από την τιµή που ήταν πριν.

Σύμφωνα με την αναλυτική περιγραφή της κατάστασης που παραθέτει ο ΣΕΚ:

«Η αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, κύρια λόγω της κατάρρευσης του εισοδήµατος. Παράλληλα η µεγάλη αύξηση των τιµών ζωοτροφών, αφαιρεί την όποια αύξηση εσόδων υπήρξε από την αύξηση της τιµής του γάλακτος. Λάβετε υπόψη ότι πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι περιµένουν να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε εις βάρος τους, καθώς ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων για να εισπράξουν την ενίσχυση των 4€ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, λόγω του Covid-19, δεν τους έχει αποδοθεί ακόµη.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και για τη χοιροτροφία αφού το χοίρειο κρέας προορίζεται κύρια για τη μαζική εστίαση, που έχει κλείσει λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν από 0,95 έως 1,10 ευρώ ζων βάρος, έναντι 1,50 – 1,65 ευρώ ζων βάρος και η απώλεια υπερβαίνει τα 60 ευρώ ανά πωλούμενο χοίρο. Επιπλέον η χοιροτροφία δεν ενισχύεται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Στην πτηνοτροφία το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου που προορίζεται για τη μαζική εστίαση οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%. Υπενθυμίζεται ότι οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί δεν ενισχύονται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Στην αγελαδοτροφία, η οποία βρίσκονταν ήδη κάτω από τα όρια του κόστους παραγωγής, η κατάσταση σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, παραμένει στάσιμη ή και μειώνεται, ενώ μεγάλη αύξηση σημειώνεται στις τιμές ζωοτροφών. Για παράδειγμα η τιμή/κιλό στη σόγια το Νοέμβριο του 2020 ήταν 37 λεπτά και σήμερα είναι 50 λεπτά, στο καλαμπόκι από 17 λεπτά/κιλό και στο βαμβακόσπορο από 18 λεπτά/κιλό η τιμή σήμερα διαμορφώθηκε στα 23 λεπτά/κιλό.

Στη βοοτροφία και ιδιαίτερα στις εκτροφές σπάνιων φυλών που το κρέας προορίζεται κύρια για τη μαζική εστίαση, που έχει κλείσει λόγω της πανδημίας, η κατάσταση είναι επίσης πολύ δύσκολη. Επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το βόειο κρέας είναι εισαγόμενο κατά 85%.

Λόγω της σημαντικότητας των κλάδων της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας στην διατροφική αλυσίδα, ζητάμε άμεσα την ένταξή τους στα μέτρα στήριξης λόγω του COVID-19 γιατί η κτηνοτροφία δεν έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σχεδόν καθόλου».

«Στηρίξτε μας τώρα για να συνεχίσουμε την παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων γενικά, γιατί αύριο θα είναι αργά» υπογραμμίζει ο ΣΕΚ και καταλήγει: «Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας με το βλέμμα μπροστά, έχει υποβάλει Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης της Κτηνοτροφίας, για το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση. Έχουμε προτείνει για το σκοπό αυτό τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας στο ΥπΑΑΤ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Πανελλήνιων Οργανώσεων των Κτηνοτρόφων».

18 January 2021
Banner
Banner