ΣΕΚ προς Μητσοτάκη: Η κτηνοτροφία µπροστά στην καταστροφή

27 January 2022

ΣΕΚ προς Μητσοτάκη: Η κτηνοτροφία µπροστά στην καταστροφή

Με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και την ηγεσία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο ΣΕΚ διά του προέδρου του Παν. Πεβερέτου περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στον κλάδο της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και ζητά άμεσα μέτρα στήριξης.

Προειδοποιεί δε ότι «εάν δεν παρθούν αυτά τα ελάχιστα µέτρα, τεράστιες υποδοµές δισεκατοµµυρίων που στήθηκαν µε αίµα και δουλειά θα γίνουν κουφάρια, χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα ξεριζωθούν, µεγάλες παραγωγές γάλακτος και κρέατος θα αντικατασταθούν µε εισαγόµενες και το έλλειµµα του ισοζυγίου πληρωµών της χώρας θα εκτιναχθεί στα ύψη».

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Πεβερέτου έχει ως εξής:

«Η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή προχωράει µε όλο πιο γοργά βήµατα, τουλάχιστον µεγάλου µέρους αυτής. Αυτό δεν είναι ούτε µεγάλα λόγια, ούτε «λαϊκισµός», είναι αλήθεια, είναι η πραγµατικότητα.

Εξάλλου εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούµε την Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστηµα γι’ αυτό, ζητώντας στήριξη και µέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, αφαιρώντας τις όποιες αυξήσεις είχαµε στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα – κρέας.

Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 40% , η ενέργεια αυξάνεται ανεξέλεγκτα, όπως και οι άλλες εισροές (λιπάσµατα, ανταλλακτικά, φάρµακα κτλ).

Έχουµε ζητήσει να δοθεί άµεσα στήριξη για την κάλυψη έστω του µεγαλύτερου µέρους αυτών των αυξήσεων του κόστους παραγωγής, για να σταµατήσουµε, να περιορίσουµε τη ζηµία (όχι να κερδίσουµε), αλλά µέχρι σήµερα µόνον κατανόηση και υποσχέσεις ακούµε.

Σαν να µην έφταναν αυτά έρχεται και το τελικό χτύπηµα, καθώς χιλιάδες κτηνοτρόφοι λαµβάνουν εξώδικα και διαταγές πληρωµής, κύρια από την εταιρεία διαχείρισης των χρεών της πρώην ΑΤΕ για δάνεια κτηνοτρόφων (κύρια Αγελαδοτρόφων – χοιροτρόφων – πτηνοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων) απειλώντας µε πλειστηριασµούς εγκαταστάσεων και κατοικιών. Βέβαια ακολουθούν και οι άλλες τράπεζες.

Ζητάµε άµεσα:

  • Να σταµατήσει το κυνηγητό και οι απειλές κατά των κτηνοτρόφων.
  • Με ειδικό Νόµο να ρυθµιστούν όλα τα χρέη των κτηνοτρόφων προ τις τράπεζες και τα FUNDS περιορίζοντας τις οφειλές κατά 80% και ρυθµίζοντας το υπόλοιπο 20% µε δόσεις αποπληρωτέες σε 15-20 χρόνια.
  • Νομοθέτηση προστασίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, της γης που καλλιεργούµε, καθώς και της πρώτης κατοικίας.
  • Να δοθεί άµεσα οικονοµική στήριξη σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας για να καλυφθεί, έστω ένα µέρος των τεράστιων απωλειών εισοδήµατος που έχουµε από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Προειδοποιούµε ότι εάν δεν παρθούν αυτά τα ελάχιστα µέτρα, τεράστιες υποδοµές δισεκατοµµυρίων που στήθηκαν µε αίµα και δουλειά θα γίνουν κουφάρια, χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα ξεριζωθούν, µεγάλες παραγωγές γάλακτος και κρέατος θα αντικατασταθούν µε εισαγόµενες και το έλλειµµα του ισοζυγίου πληρωµών της χώρας θα εκτιναχθεί στα ύψη».

27 January 2022
Banner
Banner