Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά τη διατροφή τους – Με διαφορά μπροστά η ακρίβεια από την Ε.Ε.

31 October 2023

Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά τη διατροφή τους – Με διαφορά μπροστά η ακρίβεια από την Ε.Ε.

Παρ’ ότι ο πληθωρισμός έχει πτωτικές τάσεις παγκοσμίως, τα βασικά είδη διατροφής συνεχίζουν να απασχολούν τους καταναλωτές. Μικρότερες ποσότητες στις συσκευασίες αλλά σταθερά οι τιμές αυξημένες. Συχνά, μάλιστα, οι τιμές στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερες απ’ ό,τι στην Ευρώπη.

Ο γενικός δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ τον Σεπτέμβριο του 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,6%, την ίδια στιγμή που τρόφιμα είχαν ετήσια αύξηση 9,6%, σύμφωνα με την Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε  το 9,2% και στην Ευρωζώνη πιο επιβραδυμένα κατά 9,1%.

Οι τιμές των εγχώριων βιομηχανικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ των εισαγόμενων κατά 19,9%.

Οι τιμές λιανικής είναι συνδεδεμένες με εκείνες της χονδρικής και η αύξηση στις δεύτερες αγγίζει το 6,8%, ενώ στην Ευρωζώνη είναι στο 5,2% και στην Ε.Ε. στο 4,9%.

Στο γράφημα φαίνεται η Ελλάδα που ενώ σταθερά από τον Μάρτιο του 2021 είχε χαμηλότερες ταχύτητες αύξησης στις τιμές παραγωγού με  διαφορά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, από τον περασμένο Ιούνιο πέρασε μπροστά κάνοντας τη διαφορά και εκεί παραμένει.

"Tσιμπημένο" το κρέας

Το κρέας από τα βασικά προϊόντα που οι καταναλωτές είδαν την τιμή του να έχει αποκτήσει ανοδική πορεία, τον Σεπτέμβριο η αύξηση ήταν 8,4% συγκριτικά με το 7,1% στην Ε.Ε. και 6,6% στην Ευρωζώνη. Ανάλογη ήταν και η κατάσταση στις τιμές χονδρικής που πληρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι, αφού αυξήθηκαν κατά 9%, έναντι 8% στην Ευρωζώνη και 7,3% στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το μοσχάρι, στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο οι τιμές για τους καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 9,8%, σε σχέση με 4,7% στην Ε.Ε. και 4,5% στην Ευρωζώνη, ενώ στο χοιρινό η αύξηση ήταν μεγαλύτερη καθώς άγγιζε το 13,5% έναντι 9,3% στην Ε.Ε. και 8% στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές στα αμνοερίφια αυξήθηκαν κατά 6,7%, ενώ 5,7% στην ΕΕ και 5,5% στην Ευρωζώνη.

Τα πουλερικά αποτελούν την οικονομικότερη επιλογή πρωτεΐνης και σ’ αυτή την περίπτωση οι τιμές είχαν μικρότερη αύξηση της τάξης του 0,7% έναντι 3,1% στην Ευρωζώνη και 2,5% στην Ε.Ε. Να σημειωθεί πως οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερές σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μ.ο. (1,9% τον Αύγουστο, έναντι 8,3% σε Ε..Ε και Ευρωζώνη).

Το γάλα σε τιμή-ρεκόρ στην Ευρώπη

Το γάλα είναι ένας ακόμα τομέας που οι αυξήσεις είναι μεγάλες, αλλά παρ’ όλα αυτά αν και τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε μείωση κατά 3%  συνεχίζει να είναι από τις πιο ψηλές στην Ευρώπη.

Πηγή: insider.gr

31 October 2023
Banner
Banner