Κοινή παρέμβαση ΣΕΚ – ΠΕΚ για όσους έμειναν εκτός πληρωμής της Συνδεδεμένης αιγοπροβάτων

26 May 2021

Κοινή παρέμβαση ΣΕΚ – ΠΕΚ για όσους έμειναν εκτός πληρωμής της Συνδεδεμένης αιγοπροβάτων

Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν αιγοπροβατοτρόφοι καθώς έμειναν εκτός πληρωμής της Συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπροβάτων, θέτουν με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι πρόεδροι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

Οι Παναγιώτης Πεβερέτος και Στέργιος Κύρτσος σημειώνουν ότι «Αυτό έγινε, όπως πληροφορηθήκαμε, γιατί εφαρμόστηκε νέο σύστημα πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων».

Επισημαίνουν δε ότι πέρυσι όποιοι κτηνοτρόφοι δεν έπιαναν το όριο των 100 κιλών γάλακτος ανά θηλυκό ζώο που είχαν αιτηθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ για την συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπροβάτων, πληρώνονταν με βάση όσα ζώα είχαν πιάσει αυτό το όριο στο συγκεκριμένο έτος.

«Τον Δεκέμβριο του 2020, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους αιγοπροβατοτρόφους που είχαν πιθανά απόκλιση της δήλωσης ΟΣΔΕ και της παραγωγής γάλακτος, να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, με καταληκτικό χρόνο έως 31/1/2021. Η ανακοίνωση αυτή, ωστόσο δεν στάλθηκε στα ΚΥΔ των οποίων επί πλέον έληξε η πιστοποίησή τους στις 31/12/2020, πέραν του προβλήματος που υπήρξε με το Lockdown, λόγω COVIT-19 και πολλά ήταν κλειστά» εξηγούν οι δύο πρόεδροι.

Συνέπεια αυτών ήταν ότι:

• Χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι δεν πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

• Πολλοί εξ αυτών, είχαν μείωση της παραγωγής τους, αφού το 2020 επανήλθε ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα, σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

• Υπήρξαν επί πλέον απώλειες ζώων, όπως και σοβαρή μείωση αποδόσεων γάλακτος, διότι λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές και σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, είχαμε υποσιτισμό των ζώων.

Κατόπιν αυτών, Πεβερέτος και Κύρτσος τονίζουν ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι που δεν πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχουν ευθύνη και είναι άδικο να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση τουλάχιστον για τον αριθμό των ζώων που έπιασαν το όριο των 100 κιλών γάλακτος το έτος 2020, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, πρέπει «Να πληρωθούν για το 2020, την συνδεδεμένη ενίσχυση με το σύστημα πληρωμής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί πέραν της αδικίας,  που χωρίς δική τους  ευθύνη θα υποστούν, τα χρήματα αυτά τα έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για την επιβίωσή τους».

26 May 2021
Banner
Banner