ΣΕΚ: Καμιά χρονοτριβή για την προέλευση στις ταμειακές

31 March 2017

ΣΕΚ: Καμιά χρονοτριβή για την προέλευση στις ταμειακές

Καίριο χτύπημα στις παράνομες ελληνοποιήσεις χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ την εισαγωγή της προέλευσης του κρέατος στις ταμειακές μηχανές στα σημεία λιανικής πώλησης.
Με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΕΚ επισημαίνει ότι «κάθε περαιτέρω χρονοτριβή -μέσω παρελκυστικών τακτικών- για τη λήψη και εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων πάταξης των ελληνοποιήσεων (ήτοι αναγραφή στις ταμειακές μηχανές κ.λπ.) θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα για την Ελληνική κτηνοτροφία και θα επιτρέψει τη συνέχιση της παραπλάνησης - εξαπάτησης του καταναλωτή».

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε μια έκπληξη, καθώς με προηγούμενη ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (της οποίας μέλος είναι ο ΣΕΚ) με αφορμή το σχετικό ν/σ που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ, ζητούσε «τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισης του προβλήματος των Ελληνοποιήσεων», και επισήμαινε ότι δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων «με μόνο την εισαγωγή της ταμειακής μηχανής, ενώ υπάρχει η ζυγιστική μηχανή». Κατέληγε δε, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση μιας Ομάδας Εργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ και της ΕΔΟΚ, ως εκπροσώπου όλων των επαγγελματικών κλάδων του τομέα του κρέατος, με σκοπό τη βελτίωση του προτεινόμενου συστήματος ιχνηλασιμότητας και ελέγχων και τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων μετά από διεξοδική εξέταση όλων των υφιστάμενων αδυναμιών και παραλείψεων του συστήματος, που θα συντελέσει στην αποτελεσματική καταπολέμηση των Ελληνοποιήσεων και τη συνολική ανάπτυξη του τομέα του κρέατος».

Φαινόταν να είναι αυτή μια άποψη που αποζητούσε συναινέσεις και συμφωνίες μεταξύ διαφορετικών απόψεων και οπτικών που συνυπάρχουν εντός μιας οποιασδήποτε Διεπαγγελματικής Οργάνωσης. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι η πρότερη ανακοίνωση της ΕΔΟΚ δεν παρέλειπε να τονίσει ότι τα μέλη της ΕΔΟΚ (όπως είναι ο ΣΕΚ και η ΠΟΚΚ) «διατηρούν τις εκφρασμένες θέσεις τους».

Αυτή τη στιγμή πάντως φαίνεται να υπάρχει μια αντίφαση, και πηγές του meatnews.gr αναφέρουν ότι αυτή θα μπορούσε να λυθεί αν το ΥΠΑΑΤ αποφασίσει να συγκροτήσει όσο γίνεται γρηγορότερα αυτή την Ομάδα Εργασίας την οποία ζητά η ΕΔΟΚ για τη διεξοδική εξέταση του ζητήματος των ελληνοποιήσεων.

Η ανακοίνωση του ΣΕΚ

Η ανακοίνωση του ΣΕΚ με τον τίτλο «Καίριο χτύπημα στις παράνομες ελληνοποιήσεις», έχει ως εξής:

«Οι "ελληνοποιήσεις" αγροτικών προϊόντων αποτελούν το κρισιμότερο ίσως ζήτημα του αγροτικού μας  τομέα.  Αποτελούν πληγή για τους  παραγωγούς, τους  καταναλωτές, αλλά και για την οικονομία της χώρας.

  • Οι παραγωγοί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά με προφανείς επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Υπονομεύεται η ελληνική παραγωγή και  πλήττεται  το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εγχώριων προϊόντων, που είναι η εμπιστοσύνη του καταναλωτή στην ποιότητά τους.
  • Οι καταναλωτές αγοράζουν  ως ελληνικά  εισαγόμενα προϊόντα  άγνωστης προέλευσης και ποιότητας, πληρώνοντας  πολλαπλάσια της  πραγματικής τους αξίας.
  • Για την Ελληνική οικονομία αυτό συνιστά τεράστια πληγή, απώλεια εσόδων για το κράτος, αύξηση των εισαγωγών με αρνητικές επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας και εν τέλει καταστροφή του παραγωγικού ιστού.

Το αποτέλεσμα είναι να θησαυρίζουν οι «ελληνοποιητές» και να καταβαραθρώνεται  η κτηνοτροφία της χώρα μας.

Σήμερα η  ελληνική παραγωγή τόσο  στο κρέας, κυρίως στο βόειο και  το χοίρειο, όσο και στο αγελαδινό γάλα υποχωρεί συνεχώς και  το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο επιβαρύνεται κατά 1.8 δις. € περίπου για εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

  • Στο βόειο κρέας η ελληνική αγορά εισάγει το 80 % τουλάχιστον των αναγκών της, σε μορφή σφάγιου και ζώντων ζώων με αξία 406 εκ € περίπου το 2015. Αντίστοιχα στο χοίρειο κρέας, η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης  έπεσε  κάτω από 30%, δαπανώντας  για εισαγωγές ετησίως την τελευταία πενταετία πάνω από 400 εκ. €.
  • Στο αγελαδινό γάλα εισάγουμε 60% τουλάχιστον των αναγκών μας  αλλά και στο αιγοπρόβειο γάλα  γίνονται επίσης εισαγωγές.

Την  υψηλή ποιότητα που χαρακτηρίζει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η οποία  έχει αναγνωριστεί  όχι μόνο από τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και διεθνώς εκμεταλλεύονται όλοι  αυτοί που  κάνουν τις «ελληνοποιήσεις» αισχροκερδώντας εις βάρος παραγωγών και  καταναλωτών.

Για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό που παραμένει  ανεξέλεγκτο  εδώ και δεκαετίες, τρία  σημαντικά και πάγια αιτήματα  του ΣΕΚ είναι η εφαρμογή της  υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή, της χώρας προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο αυστηρός έλεγχος της αγοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την προτεινόμενη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και του κρέατος.   Το νομοσχέδιο του  Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  "Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις" που βρίσκεται σε διαβούλευση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση,  θέτοντας ως στόχο  την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και τη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η χώρα  μας  με συγκεκριμένη στρατηγική  μπορεί να   προστατεύσει τα προϊόντα της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, να στηρίξει  τους  γεωργούς  και κτηνοτρόφους και  να πετύχει  όχι μόνο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της αλλά και να εξάγει αγροτικά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας σε όλο τον κόσμο.

 Σήμερα που η αυτάρκεια, στο διατροφικό τομέα και  η αύξηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής  αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες, το χτύπημα των «ελληνοποιήσεων» αποτελεί πρώτη προτεραιότητα  και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ελληνική κτηνοτροφία και το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας. 

Θεωρούμε δε ότι κάθε περαιτέρω χρονοτριβή -μέσω παρελκυστικών τακτικών- για τη λήψη και εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων πάταξης των ελληνοποιήσεων ( ήτοι αναγραφή στις ταμειακές μηχανές κ.λπ.) θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα για την Ελληνική κτηνοτροφία και θα επιτρέψει τη  συνέχιση της παραπλάνησης - εξαπάτησης του καταναλωτή».

31 March 2017
Banner
Banner