ΣΕΚ: Να προστατεύσουμε ως κόρην οφθαλμού τη Φέτα ΠΟΠ

23 March 2021

ΣΕΚ: Να προστατεύσουμε ως κόρην οφθαλμού τη Φέτα ΠΟΠ

Την αποτελεσματική προστασία της Φέτας ΠΟΠ απαιτούν οι κτηνοτρόφοι, στο φόντο των καταγγελιών για νοθεία Φέτας ΠΟΠ που κυκλοφόρησε στη γερμανική αγορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σημειώνει ότι πλάι στα ήδη γνωστά προβλήματα του υψηλού κόστους παραγωγής, της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος, τώρα οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται ενώπιον και του μείζονος θέματος της νοθείας της Φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά.

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για το συμβάν της νοθείας της Φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά έδρασε άμεσα και ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές  και το Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας» υπογραμμίζει ο ΣΕΚκαι χαρακτηρίζει τη Φέτα ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, που θα πρέπει να προστατευθεί ως «κόρη οφθαλμού» καθώς είναι ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα του αγροτικού μας χώρου, στυλοβάτης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας μας.

«Η νοθεία των προϊόντων μας και ιδιαίτερα της Φέτας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προάσπιση του εθνικού μας προϊόντος, της Φέτας, και των άλλων ΠΟΠ προϊόντων, τεράστια οικονομική ζημιά στους αιγοπροβατοτρόφους, στον μεταποιητικό τομέα, στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως είναι οι συνεταιριστικές και άλλοι μεταποιητές που παράγουν Φέτα και τυριά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, στους  καταναλωτές και  εντέλει στην εθνική μας οικονομία» σημειώνει ο ΣΕΚ, που ζητά άμεσα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση: 

  • Την αυστηρή εφαρμογή  των μέτρων  για την προστασία της Φέτας ΠΟΠ εντός και εκτός των συνόρων μας, την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών και της ποιότητας του προϊόντος. Πλήρης εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλονται για την παραγωγή τυριών ΠΟΠ και κύρια της Φέτας.
  • Έλεγχο των εξαγωγών για τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων παραγωγής  Φέτας ΠΟΠ.
  • Επειδή έχουμε την υποψία ότι και παλαιότερα υπήρξαν συμβάντα νοθείας της Φέτας και δεν έχουν βγει στην επιφάνεια, ζητάμε  τη συμμετοχή των παραγωγών και μεταποιητών στο ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου θα πρέπει να έχουν την πλειοψηφία, αφού οι παραγωγοί και οι μεταποιητές εισφέρουν τα μέγιστα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ.
  • Να αυξηθούν οι έλεγχοι  από τις αρμόδιες αρχές στις μεταποιητικές μονάδες παραγωγής τυριών και ιδιαίτερα της Φέτας ΠΟΠ και να θεσπιστεί διάταξη για απαγόρευση ύπαρξης μηχανημάτων διήθησης και υπερδιήθησης του γάλακτος στις  τυροκομικές μονάδες, όπως έχει συμφωνηθεί και με την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
  • Στην περίπτωση που παρουσιάζεται πρόβλημα διάθεσης του γάλακτος από τους παραγωγούς σε εταιρίες που τους επιδίδονται  πρόστιμα, να αποζημιώνονται οι παραγωγοί από το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία.
23 March 2021
Banner
Banner