Ρύθμιση για τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, αλλά μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας

20 September 2016

Ρύθμιση για τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, αλλά μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας

Αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση των χρεών του Ομίλου Μαρινόπουλος, και ειδικότερα τα θέματα εισοδήματος και ΦΠΑ. Την ανακοίνωση έκανε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ξεκαθαρίζοντας όμως πως αυτό θα συμβεί εφόσον οριστικοποιηθούν τα νομικά και επιχειρηματικά ζητήματα της υπόθεσης. Έτσι, μία ημέρα πριν από την εξέταση της υπόθεσης Μαρινόπουλου από το δικαστήριο, σχετικά με την υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα, δείχνει να ανάβει ένα φως για τους προμηθευτές της αλυσίδας που αναγκάζονται να καταβάλουν ΦΠΑ για είσπραξη που ποτέ δεν έγινε.

«Αναμένουμε για να δούμε πως θα διασφαλιστεί η συμφωνία ανάμεσα στις επιχειρήσεις ώστε να φέρουμε κατόπιν διάταξη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε και τα θέματα και του ΦΠΑ και του εισοδήματος και των χρεών της εταιρίας Μαρινόπουλος, και προς το Δημόσιο και προς τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Θα δώσουμε την καλύτερη λύση», δεσμεύτηκε ο κ. Αλεξιάδης.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γ. Στύλιου, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως κριτήριο της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση των προμηθευτών της Μαρινόπουλος και η συνολική διευθέτηση του ζητήματος προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά. Πάντως, μιλώντας για τους προμηθευτές ο υπουργός ανέλυσε το τυπικό μέρος του ζητήματος λέγοντας ότι: «Με βάση αυτές τις διατάξεις, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, προβλέπεται με βάση το άρθρο 19 του Κώδικα ΦΠΑ μείωση της φορολογητέας αξίας σε περίπτωση ολικής ή μερικής μη πληρωμής του τιμήματος με βάση συγκεκριμένη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή και προβλέπει ότι μόνο στις περιπτώσεις υπαγωγής της επιχείρησης στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 μπορεί να υπάρχει αυτή η μείωση και όχι στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99».

Ειδικά για τους προμηθευτές, δίδεται η δυνατότητα από ένα όριο και κάτω να πληρωθούν αυτά που τους οφείλει η επιχείρηση και από ένα όριο και πάνω να πληρωθεί ένα μεγάλο ποσοστό των χρεών, ανέφερε ο υπουργός, αν και χθεσινά δημοσιεύματα ανάφεραν ότι στην τελική συμφωνία διάσωσης της Μαρινόπουλος, ίσως και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις προμηθευτών από το «κούρεμα»…

20 September 2016
Banner
Banner