Δρόμο για επιστροφή ΦΠΑ στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» ανοίγει απόφαση του ΣτΕ

05 March 2019

Δρόμο για επιστροφή ΦΠΑ στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» ανοίγει απόφαση του ΣτΕ

Για την έντοκη επιστροφή του ΦΠΑ των κουρεμένων οφειλών στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» μιλούν πλέον όλο και περισσότεροι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαιώνει την εταιρεία εμφιάλωσης Coca Cola Τρία Έψιλον.

Θυμίζουμε μετά τις αποφάσεις για εξυγίανση της αλυσίδας, το κούρεμα των οφειλών της κατά 50% δημιούργησε προβληματισμό στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος», αφού αυτοί είχαν πουλήσει προϊόν στην αλυσίδα εκδίδοντας τιμολόγια με ολόκληρο φυσικά το ποσόν και βέβαια με τον ΦΠΑ που αναλογούσε σε όλο το ποσό. Φορολογήθηκαν για όλο το ποσό, κατέβαλαν τον ΦΠΑ, και έφτασαν στο τέλος να δουν ότι τα οφειλόμενα κουρεύτηκαν κατά το ήμισυ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Coca Cola Τρία Έψιλον προσέφυγε στο ΣτΕ, η απόφαση του οποίου δικαίωσε την εταιρεία και το αίτημά της για συμψηφισμό του ΦΠΑ και τώρα αναμένεται αυτή η απόφαση να λειτουργήσει ως δεδικασμένο και για άλλους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος». Εκείνο που πρέπει να διευκρινισθεί είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ ισχύει μόνο για την εταιρεία που προσέφυγε, και για εκείνες που άσκησαν παρέμβαση στη νομική διαδικασία. Συνεπώς αυτή τη στιγμή το ερώτημα αφορά δύο επιλογές: Πρώτη, αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε προσφυγές όλοι οι υπόλοιποι προμηθευτές της αλυσίδας που συμμετείχαν στη διαδικασία εξυγίανσης και αποδέχτηκαν το κούρεμα του χρέους της «Μαρινόπουλος». Δεύτερη, αν θα υπάρξει μια οριζόντια ρύθμιση από την πλευρά της ΑΑΔΕ, που θα περιλαμβάνει αυτούς τους εμπλεκόμενους χωρίς να προϋποτίθεται οι τελευταίοι να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό.

Αν θυμηθούμε ότι πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές αποφάσεις έπαιξαν ρόλο στην επίλυση της υπόθεσης, δεν δικαιούμαστε να αναμένουμε ότι και σήμερα θα πρυτανεύσει η λογική της δεύτερης επιλογής;

05 March 2019
Banner
Banner