Rabonank: Οι υψηλές τιμές και οι ασθένειες των πουλερικών βάζουν φρένο στην ανάπτυξη του κλάδου

04 July 2023

Rabonank: Οι υψηλές τιμές και οι ασθένειες των πουλερικών βάζουν φρένο στην ανάπτυξη του κλάδου

Το κοτόπουλο και τα αβγά είναι οι πιο δημοφιλείς αλλά και οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες πρωτεΐνες στον κόσμο, αφού είναι οικονομικά και υγιεινά προϊόντα. Αν και η βιομηχανία πουλερικών έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 15 χρόνια η αστάθεια των τιμών αναστέλλει την ανάπτυξή της. Η προσφορά σε πολλές αγορές έχει πέσει, ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά. Έτσι η ανάπτυξη του κλάδου είναι σήμερα σε πολλές αγορές χαμηλότερη ή αρνητική.

Ενώ οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές και ζητήματα διαθεσιμότητας, οι προμηθευτές έχουν να αντιμετωπίσουν ασθένειες, πληθωρισμό, νέους κανονισμούς, κρατική παρέμβαση αλλά και τη μεταβαλλόμενη ζήτηση των καταναλωτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και σε ορισμένες περιπτώσεις άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Η Rabobank προβλέπει πως οι τιμές θα παραμείνουν σχετικά υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 αλλά χαμηλότερες κατά μέσο όρο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2023. Οι τιμές θα είναι ιδιαίτερα υψηλές σε αγορές που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη γρίπη των πτηνών, το υψηλό κόστος και τις κάθε είδους νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Σε άλλες αγορές, οι τιμές θα μειωθούν αλλά όχι σε επίπεδα πριν από το 2021, καθώς το υψηλό κόστος των εισροών θα διατηρήσει τις τιμές υψηλές.

Μακροπρόθεσμα θα υπάρξει, στοχευμένα, μετρημένη προσέγγιση για την καλύτερη εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς, αλλά και της τιμολόγησης.

04 July 2023
Banner
Banner