Rabobank: Πτώση τιμών και εξασθένηση αγοραστικού ενδιαφέροντος βόειου κρέατος, για το 2023

01 March 2023

Rabobank: Πτώση τιμών και εξασθένηση αγοραστικού ενδιαφέροντος βόειου κρέατος, για το 2023

Το 2022, για την Ολλανδία, ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τις εξαγωγές βόειου κρέατος. Όμως, μια νέα έκθεση της Rabobank προβλέπει ότι το 2023 θα υπάρξει άμβλυνση του καταναλωτικού κλίματος καθώς και μειωμένες τιμές βόειου κρέατος. Η Global Beef Quarterly για το πρώτο τρίμηνο του 2023 σημειώνει μερικές σημαντικές εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά βόειου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η κατανάλωση αποδυναμώθηκε στα τέλη του 2022, οδηγώντας σε μια άμβλυνση της τιμολόγησης του βόειου κρέατος που έχει γίνει αντιληπτή μέχρι τις αρχές του 2023», δήλωσε ο Angus Gidley-Baird, ανώτερος αναλυτής ζωικής πρωτεΐνης στη Rabobank. «Ενώ η προσφορά βόειου κρέατος θα παραμείνει ευνοϊκή για τις τιμές, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα για τον καθορισμό των αποδόσεων του βόειου κρέατος».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν ρεκόρ σε αξία και όγκο το 2022, αλλά λόγω της συρρίκνωσης της παραγωγής, αυτοί οι αριθμοί επιβραδύνονται.

«Το απόθεμα αγελάδων βόειου κρέατος έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο από το 1962 και τα αποθέματα των τροφοτροφείων παρουσιάζουν πτώση», δήλωσε ο Gidley-Baird. «Αυτό αναμένεται να προκαλέσει ανακατανομή των παγκόσμιων προμηθειών βόειου κρέατος και συνολικό περιορισμό της αγοράς».

Εκτός από την παρακολούθηση της προσφοράς βόειου κρέατος στις ΗΠΑ, η Rabobank είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν την Κίνα, καθώς θα είναι πιο σημαντικός παίκτης στην αγορά μετά τα lockdown για τον Covid-19. Ενώ πολλές χώρες άρουν τους περισσότερους περιορισμούς από την πανδημία έως το 2022, η Κίνα συνέχισε να αντιμετωπίζει διακοπές από τον ιό εκτός από την επιβράδυνση της οικονομίας. Η Rabobank προβλέπει ότι η κινεζική ζήτηση για βόειο κρέας θα αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που θα ενισχύσει τις παγκόσμιες τιμές του βόειου κρέατος.

Νέες τεχνολογίες

Με τη νέα τεχνολογία όπως οι φορητοί φούρνοι και οι κουζίνες, έχει σημειωθεί αύξηση στις λιανικές πωλήσεις βόειου κρέατος, όπου το κύριο κανάλι για το βόειο κρέας ήταν παραδοσιακά η παροχή τροφίμων. Αυτή η τάση και η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά προπαρασκευασμένων πιάτων κάνει τη Rabobank να αναμένει αυξημένη κατανάλωση βόειου κρέατος στην Κίνα.

Το 2022, η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές βόειου κρέατος κατά 15% σε 2,68 εκατομμύρια τόνους. Έγινε ένας από τους τρεις κορυφαίους προορισμούς εξαγωγής βόειου κρέατος των ΗΠΑ. Ωστόσο, με τη μείωση της προσφοράς στις ΗΠΑ, η αύξηση των εξαγωγών πιθανότατα θα επιβραδυνθεί, αφήνοντας χώρο για περισσότερο εμπόριο από την Αυστραλία.

«Η παραγωγή της Αυστραλίας πιθανότατα θα αυξηθεί, καθώς οι τιμές θα χαλαρώσουν, υποστηριζόμενες περαιτέρω από την πιθανή αύξηση της ζήτησης για προϊόντα με απλή ψύξη με την αύξηση των λιανικών πωλήσεων βόειου κρέατος στην Κίνα», σημείωσε ο Gidley-Baird. «Εν τω μεταξύ, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και η ανάπτυξη στην αγορά παρασκευασμένων πιάτων θα παράσχουν ευκαιρίες στους εξαγωγείς της Νέας Ζηλανδίας να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία», συμπλήρωσε.

Μετά από αυξημένους όγκους σφαγής, στα τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου, η Αυστραλία συνέχισε να εμφανίζει τα ίδια υψηλά επίπεδα στις αρχές Φεβρουαρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι διατίθενται αυξημένοι όγκοι βόειου κρέατος. Σύμφωνα με την έκθεση της Rabobank, οι όγκοι σφαγής θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 10% το 2023.

Ταχείς ρυθμοί παραγωγής στη Βραζιλία

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος προορισμός εισαγωγής της Κίνας και η Rabobank αναμένει πρόσθετες εμπορικές ευκαιρίες για τη χώρα της Νότιας Αμερικής την επόμενη χρονιά. Η Βραζιλία άνοιξε ξανά το εργοστάσιο της Mozarlándia, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό εργοστάσιο που προμηθεύει την Κίνα. Άλλα οκτώ εργοστάσια αναμένουν έγκριση για εξαγωγή στην Κίνα, ενώ 11 εργοστάσια αναμένουν έγκριση για εξαγωγή στην Ινδονησία. Παρά τους πόρους και την εμπορική ετοιμότητα της Βραζιλίας, μια περίπτωση σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ) θα μπορούσε να επηρεάσει τη ροή του εμπορίου. Η Κίνα και η Βραζιλία ανέστειλαν προσωρινά το εμπόριο βραζιλιάνικου βόειου κρέατος λόγω της έξαρσης της ΣΕΒ.

Η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ευρώπη μειώθηκε το 2022 κατά περίπου 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές της μειώθηκαν κατά 19% και πιθανότατα θα παραμείνουν υποτονικές το 2023, ανέφερε η Rabobank.

Το Μεξικό, ωστόσο, αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή το επόμενο έτος. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχει δημιουργήσει μια σταθερή αύξηση του μεγέθους του κοπαδιού αγελάδων, με ρυθμό 50.000 κεφαλών ετησίως. Η Rabobank προβλέπει αύξηση 2% στους όγκους βόειου κρέατος σε σχεδόν 2,2 εκατομμύρια τόνους. Ενώ η παραγωγή αυξάνεται, οι τιμές του βόειου κρέατος μειώνονται. Η έκθεση σημείωσε πτώση 8% τους τελευταίους δύο μήνες σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο τροπικός κυκλώνας Gabrielle έπληξε τη Νέα Ζηλανδία στα μέσα Φεβρουαρίου, επηρεάζοντας τη γεωργία της χώρας, βλάπτοντας τα αγροκτήματα και τις υποδομές της χώρας και πλήττοντας το χρηματιστήριο. Η Rabobank είπε ότι η σημαντική τράπεζα σε ολόκληρη τη χώρα θα βοηθήσει στη στήριξη των τιμών των βοοειδών. Συνολικά, το 2022, η παραγωγή βόειου κρέατος της Νέας Ζηλανδίας μειώθηκε κατά 4% σε 26.774 τόνους.

Μια προηγούμενη εκδοχή αυτής της ιστορίας ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ανέστειλαν προσωρινά το εμπόριο βραζιλιάνικου βόειου κρέατος.

Πηγή: meatpoultry.com

01 March 2023
Banner
Banner