Rabobank: Μείωση παραγωγής – μείωση τιμών του βόειου κρέατος στην Ευρώπη

04 September 2023

Rabobank: Μείωση παραγωγής – μείωση τιμών του βόειου κρέατος στην Ευρώπη

Οι τιμές των βοοειδών, σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται πως εμφανίζουν δύο διαφορετικές κατηγορίες: Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μείωση της προσφοράς και υψηλή ζήτηση, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει πιο ήπια καταναλωτική ζήτηση και χαμηλότερες τιμές.

«Αυτή η διαφοροποίηση τιμών είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο Angus Gidley-Baird, αναλυτής ζωικής πρωτεΐνης στη Rabobank. «Ένας τέτοιος διαχωρισμός των τιμών θα έχει συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων βόειου κρέατος και περιμένουμε να δούμε και αλλαγές στον όγκο εξαγωγών/εισαγωγών που θα πραγματοποιηθούν».

Η παραγωγή βόειου κρέατος μειώθηκε στην Ευρώπη, κατά 5% σε ετήσια βάση τους πρώτους πέντε μήνες του 2023. Μάλιστα, η έκθεση της Rabobank αναφέρει πως οι τιμές μειώθηκαν καθώς η ζήτηση των καταναλωτών μειώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε σύγκριση με πέρυσι, οι τιμές των βοοειδών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30%, ενώ οι τιμές των βοοειδών στην Αυστραλία μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30%.

Ως αποτέλεσμα της διάσπασης της ζήτησης παγκοσμίως, η Rabobank προβλέπει ότι η συνολική πτώση της παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντισταθμίσει την ανάπτυξη στην Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Κίνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνθήκες των βοσκοτόπων έχουν βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι, αλλά καθώς συνεχίζουν οι μειώσεις των κοπαδιών, το απόθεμα αγελάδων βόειου κρέατος έφτασε συνολικά σε 29,4 εκατομμύρια κεφάλια, δηλαδή μειωμένο κατά 800.000 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Έτσι, σε συνδυασμό με τη μείωση της εγχώριας παραγωγής, οι εξαγωγές βόειου κρέατος στις ΗΠΑ μειώνονται και οι εισαγωγές αυξάνονται. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι εξαγωγές βόειου κρέατος μειώθηκαν κατά 14%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%.

Οι ασιατικές χώρες συνεχίζουν να έχουν πλεόνασμα προσφοράς το οποίο όμως αγοράστηκε νωρίτερα (περιμένοντας την ανάκαμψη μετά τον Covid-19) ενώ οι εισαγωγές της Κίνας το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να μειωθούν μια που υπήρχε ήδη πλεόνασμα τον τελευταίο καιρό.

Πηγή: meatpoultry.com

04 September 2023
Banner
Banner