Rabobank: Η μείωση της τιμής των ζωοτροφών θα βοηθήσει στην ανάκαμψη στην παγκόσμια αγορά πουλερικών

23 November 2023

Rabobank: Η μείωση της τιμής των ζωοτροφών θα βοηθήσει στην ανάκαμψη στην παγκόσμια αγορά πουλερικών

«Μετά από μια περίοδο αργής αύξησης της κατανάλωσης πουλερικών, λόγω της ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με την ανοδιδκή τάση των τιμών που προκύπτουν από τις αυξήσεις του κόστους, η παγκόσμια ζήτηση έχει περιθώρια για κάποια ανάκαμψη. Αυτό οφείλεται στο χαμηλότερο κόστος των ζωοτροφών και επομένως στις χαμηλότερες τιμές των κοτόπουλου», δήλωσε ο Nan-Dirk Mulder, ανώτερος αναλυτής, ζωικής πρωτεΐνης της Rabobank. «Τα πουλερικά θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από τη σχετικά ανταγωνιστική τους τιμολόγηση σε πολλές αγορές σε σύγκριση με άλλες πρωτεΐνες όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό και οι εναλλακτικές πρωτεΐνες».

Ωστόσο, οι προκλήσεις για τον κλάδο περιλαμβάνουν την πρόβλεψη αργής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα αυξανόμενους κινδύνους αστάθειας της αγοράς, λόγω της γρίπης των πτηνών και της κλιματικής αλλαγής.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε ξαφνικά να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές, τόσο από τοπική προμήθεια όσο και από εμπορική άποψη, ειδικά εάν πληγούν οι νότιες πολιτείες της Βραζιλίας», αναφέρει το τελευταίο τρίμηνο της Rabobank για τα πουλερικά.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που οδηγούνται από την επισιτιστική ασφάλεια, τη γεωπολιτική και τη βιωσιμότητα θα συνεχίσουν επίσης να επηρεάζουν τις αγορές και να δημιουργούν αστάθεια στο παγκόσμιο εμπόριο, προβλέπει η Rabobank.

Ο έλεγχος του κόστους θα είναι το «κλειδί». Οι παραγωγοί θα πρέπει να διατηρήσουν την σταθερότητα στην επιχειρησιακή πλευρά, παρατήρησε ο αναλυτής.

«Αν και πιστεύουμε ότι οι τιμές των ζωοτροφών θα μειωθούν ελαφρά, το λειτουργικό κόστος εξακολουθεί να είναι υψηλά και υπάρχουν κίνδυνοι περαιτέρω αστάθειας στις τιμές των σιτηρών, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, καθώς και στις τιμές και τη διαθεσιμότητα της ενέργειας. Η συνεχής ηγεσία, όσον αφορά το κόστος και τις προμήθειες ,θα παραμείνει το “κλειδί”».

«Η αγορά της Ε.Ε. ήταν ισχυρή, αλλά τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών φρέσκου κοτόπουλου δημιουργούν πίεση. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να παραμείνει ισχυρό το 2ο εξάμηνο του 2023 αφού έφθασε το ρεκόρ των 7,2 εκατομμυρίων τόνων το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Εν μέσω αγορών που καθοδηγούνται περισσότερο από τις τιμές, οι προτιμήσεις των καταναλωτών για προϊόντα αλλάζουν και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί το 2ο εξάμηνο του 2023 και το 2024».

 Οι τιμές των ζωοτροφών βελτιώνονται, αν και παραμένουν αβεβαιότητες για την παγκόσμια βιομηχανία χοιρινού κρέατος

23 November 2023
Banner
Banner