Πρόσφατη έκθεση της Rabobank ανέφερε ότι η κατανάλωση χοιρινού κρέατος θα είναι χαμηλότερη μέχρι τις αρχές του 2023 λόγω του υψηλού πληθωρισμού που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ανέφερε, επίσης, πως οι παραγωγοί είναι πιο προσεκτικοί καθώς οι παγκόσμιες αβεβαιότητες αυξάνονται καθώς ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη μισθολογική δυναμική αναμένεται να προκαλέσουν πτώση στην κατανάλωση πρωτεΐνης έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Συνήθως, το χοιρινό κρέας τα καταφέρνει καλύτερα από άλλες πρωτεΐνες, αλλά αυτή τη φορά η μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναμένεται να επηρεάσει τις παγκόσμιες τιμές χοιρινού κρέατος.
Οι καταναλωτές που αναζητούν οικονομικότερες τιμές έχουν ήδη αρχίσει να ερευνούν κρέας σε χαμηλές τιμές, αποφεύγοντας τα επώνυμα προϊόντα. Μετακινούνται, δε, σε εναλλακτικές λύσεις ιδιωτικής ετικέτας στο λιανικό εμπόριο, περιορίζοντας σημαντικά τις εξόδους τους σε εστιατόρια.
Γενικά, οι γιορτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως βαρόμετρο για την ανθεκτικότητα και την ικανότητα της αγοράς, ευελπιστώντας σε μια μέτρια ανάκαμψη το 4ο τρίμηνο του 2022.
Οι χαμηλότερες προσδοκίες για την ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023 θα περιορίσουν επίσης τις ανάγκες της αγοράς, θα θα επηρεάσουν τους όγκους του εμπορίου το 4ο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023.
Οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς χοιρινού κρέατος της RaboBank
Η αναμενόμενη ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα επηρεάσει επίσης τους όγκους του εμπορίου το 4ο τρίμηνο του 2022 καθώς και στις αρχές του 2023.
Το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι υψηλότερες τιμές χοιρινού κρέατος σε βασικές χώρες εξαγωγής περιόρισαν την ανταγωνιστικότητα του χοιρινού κρέατος. Όμως οι αποστολές χοιρινού κρέατος στις περισσότερες αγορές ήταν σχετικά πολλές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με τις τοπικές προμήθειες να μην επαρκούν ώστε να ικανοποιήσουν τη ζήτηση σε βασικές αγορές όπως στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και στο Μεξικό.
«Οι προσπάθειες σταθεροποίησης της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές ήταν αργές, λόγω των προκλήσεων παραγωγικότητας και της αβεβαιότητας των καταναλωτών, με αποτέλεσμα βελτιωμένες εμπορικές προοπτικές για το 2023», δήλωσε η Christine McCracken, αναλύτρια ζωικής πρωτεϊνης στη Rabobank. «Επιπλέον, οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών και οι κρατικές παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για την ενίσχυση της ζήτησης».
Άλλα στοιχεία που επηρεάζουν τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος περιλαμβάνουν υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, παραμένοντας κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ μετά από «φτωχές» συγκομιδές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στις ΗΠΑ, σε μέρη της Ευρώπης και στην Ασία.
Η έκθεση Rabobank εκτίμησε πως η έκταση καλαμποκιού και σόγιας που φυτεύτηκαν στο νότιο ημισφαίριο θα μπορούσε να μειώσει τις ανησυχίες για τις ζωοτροφές, αλλά όχι να τις εξαλείψει.
Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν μια πρόκληση για τον κλάδο -όλες τις βιομηχανίες, στην πραγματικότητα-, γεγονός που αυξάνει το κόστος των ζωοτροφών αλλά και την αστάθεια.
Ο ανταγωνισμός για μειωμένα αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων καθώς και οι επακόλουθες αυξήσεις τιμών επιδεινώνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εξαιτίας του κόστος εργασίας και ενέργειας.
Πηγή: farms.com
Related Articles
Πρόσφατη έκθεση της Rabobank ανέφερε ότι η κατανάλωση χοιρινού κρέατος θα είναι χαμηλότερη μέχρι τις αρχές του 2023 λόγω του υψηλού πληθωρισμού που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ανέφερε, επίσης, πως οι παραγωγοί είναι πιο προσεκτικοί καθώς οι παγκόσμιες αβεβαιότητες αυξάνονται καθώς ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη μισθολογική δυναμική αναμένεται να προκαλέσουν πτώση στην κατανάλωση πρωτεΐνης έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Συνήθως, το χοιρινό κρέας τα καταφέρνει καλύτερα από άλλες πρωτεΐνες, αλλά αυτή τη φορά η μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναμένεται να επηρεάσει τις παγκόσμιες τιμές χοιρινού κρέατος.
Οι καταναλωτές που αναζητούν οικονομικότερες τιμές έχουν ήδη αρχίσει να ερευνούν κρέας σε χαμηλές τιμές, αποφεύγοντας τα επώνυμα προϊόντα. Μετακινούνται, δε, σε εναλλακτικές λύσεις ιδιωτικής ετικέτας στο λιανικό εμπόριο, περιορίζοντας σημαντικά τις εξόδους τους σε εστιατόρια.
Γενικά, οι γιορτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως βαρόμετρο για την ανθεκτικότητα και την ικανότητα της αγοράς, ευελπιστώντας σε μια μέτρια ανάκαμψη το 4ο τρίμηνο του 2022.
Οι χαμηλότερες προσδοκίες για την ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023 θα περιορίσουν επίσης τις ανάγκες της αγοράς, θα θα επηρεάσουν τους όγκους του εμπορίου το 4ο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023.
Οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς χοιρινού κρέατος της RaboBank
Η αναμενόμενη ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα επηρεάσει επίσης τους όγκους του εμπορίου το 4ο τρίμηνο του 2022 καθώς και στις αρχές του 2023.
Το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι υψηλότερες τιμές χοιρινού κρέατος σε βασικές χώρες εξαγωγής περιόρισαν την ανταγωνιστικότητα του χοιρινού κρέατος. Όμως οι αποστολές χοιρινού κρέατος στις περισσότερες αγορές ήταν σχετικά πολλές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με τις τοπικές προμήθειες να μην επαρκούν ώστε να ικανοποιήσουν τη ζήτηση σε βασικές αγορές όπως στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και στο Μεξικό.
«Οι προσπάθειες σταθεροποίησης της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές ήταν αργές, λόγω των προκλήσεων παραγωγικότητας και της αβεβαιότητας των καταναλωτών, με αποτέλεσμα βελτιωμένες εμπορικές προοπτικές για το 2023», δήλωσε η Christine McCracken, αναλύτρια ζωικής πρωτεϊνης στη Rabobank. «Επιπλέον, οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών και οι κρατικές παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για την ενίσχυση της ζήτησης».
Άλλα στοιχεία που επηρεάζουν τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος περιλαμβάνουν υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, παραμένοντας κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ μετά από «φτωχές» συγκομιδές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στις ΗΠΑ, σε μέρη της Ευρώπης και στην Ασία.
Η έκθεση Rabobank εκτίμησε πως η έκταση καλαμποκιού και σόγιας που φυτεύτηκαν στο νότιο ημισφαίριο θα μπορούσε να μειώσει τις ανησυχίες για τις ζωοτροφές, αλλά όχι να τις εξαλείψει.
Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν μια πρόκληση για τον κλάδο -όλες τις βιομηχανίες, στην πραγματικότητα-, γεγονός που αυξάνει το κόστος των ζωοτροφών αλλά και την αστάθεια.
Ο ανταγωνισμός για μειωμένα αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων καθώς και οι επακόλουθες αυξήσεις τιμών επιδεινώνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εξαιτίας του κόστος εργασίας και ενέργειας.
Πηγή: farms.com