Rabobank: Η αγορά των πουλερικών ενισχύεται, παρά τις ασταθείς οικονομικά συνθήκες

05 April 2023

Rabobank: Η αγορά των πουλερικών ενισχύεται, παρά τις ασταθείς οικονομικά συνθήκες

Οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά παραμένουν ασταθείς σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις υψηλές τιμές, σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση Πουλερικών του δευτέρου τριμήνου της Rabobank.

Παρ’ όλα αυτά, καταγράφεται αισιοδοξία για την αγορά των πουλερικών η ζήτηση των οποίων θα ενισχυθεί περισσότερο. Οι αναλυτές είπαν ότι ακόμη και τα αβγά φτάνουν σε τιμές ρεκόρ παγκοσμίως,  ενώ το βοδινό και το χοιρινό θα παραμένουν ακριβά στις περισσότερες αγορές.

Ο Nan-Dirk Mulder, ανώτερος αναλυτής της Animal Protein στη Rabobank, είπε ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές σε περιόδους που υπάρχει οικονομική δυσχέρεια, οδήγησαν μεγάλους πληθυσμούς οι οποίοι έχουν περισσότερες καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα, σε «ανακατανομή» των προτιμήσεων και αγορών τους.

Η έκθεση ανέφερε ότι η γρίπη των πτηνών (AI) παραμένει κορυφαίο πρόβλημα για τη βιομηχανία πουλερικών παγκοσμίως, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο φαίνεται ισχυρότερο για το 2023. Μεγάλες χώρες και περιοχές εισαγωγής όπως η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Σιγκαπούρη, οι Φιλιππίνες, η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου, συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις ασταθείς οικονομικές συνθήκες.

«Ο όγκος των εισαγωγών πιθανότατα θα αυξηθεί και οι τιμές θα επηρεαστούν από τη διαθεσιμότητα στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται σχετικά άφθονη για φέτος», πρόσθεσε ο Mulder.

 Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ακόμα θέμα που συζητείται, ειδικά στις χώρες που την προσεγγίσουν θετικά, σε ό,τι αφορά κυρίως προγράμματα εμβολιασμού. «Εάν η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετηθεί σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, ο πιθανός αντίκτυπος στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να είναι μεγάλος. Οι μεγάλες εισαγωγικές χώρες μπορεί να επιλέξουν να αλλάξουν την προμήθεια τους, προς όφελος εναλλακτικών εξαγωγέων όπως οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ταϊλάνδη και η Κίνα», δήλωσε ο Mulder. «Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές και για ορισμένες υποαγορές, όπως στήθος πουλερικών και ολόκληρα πουλερικά, θα υπήρχε ανεπαρκής προσφορά, κάτι που θα μπορούσε να έχει πρόσθετο αντίκτυπο στις τιμές».

Η Rabobank αναγνώρισε ότι τα λειτουργικά ζητήματα συνεχίζονται, δεδομένου του συνεχιζόμενου υψηλού, ασταθούς κόστους ζωοτροφών και ενέργειας, της περιορισμένης διαθεσιμότητας αποθεμάτων αναπαραγωγής, του υψηλού κόστους κατασκευής και των σημαντικών κινδύνων για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Κατά τη διάρκεια του έτους, περιμένουμε πως οι τιμές της σόγιας και του καλαμποκιού θα μειωθούν κατά 5% έως 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2023, κυρίως λόγω των προσδοκιών για καλές συγκομιδές στη Βραζιλία και την Ανατολική Ευρώπη αλλά και τη βελτίωση των προβλέψεων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Mulder. «Αυτό θα προσφέρει κάποια ανακούφιση για τους παραγωγούς, αλλά θα εξακολουθεί να σημαίνει υψηλές τιμές ζωοτροφών στις περισσότερες περιοχές».

Η Rabobank είπε ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν ασταθείς λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και του ανταγωνισμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, ιδιαίτερα εάν η οικονομία της Κίνας ομαλοποιηθεί μετά την κατάργηση περισσότερων μετρήσεων για Covid-19.

Πηγή: meatpoultry.com

05 April 2023
Banner
Banner