Ελαφρώς πτωτικά τον Σεπτέμβριο οι διεθνείς τιμές στο κρέας – Μείωση έδειξαν χοιρινό και πρόβειο

09 October 2020

Ελαφρώς πτωτικά τον Σεπτέμβριο οι διεθνείς τιμές στο κρέας – Μείωση έδειξαν χοιρινό και πρόβειο

Μειωμένος κατά 0,9% ήταν τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών κρέατος που καταρτίζει κάθε μήνα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία μετά την ανίχνευση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στο Βρανδεμβούργο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης των διεθνών τιμών κρέατος κινήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 91,6 (μειωμένος 0,9% σε σχέση με τον Αύγουστο), συνεχίζοντας στη γενική πτωτική πορεία που παρατηρείται από τον Ιανουάριο φέτος. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τον Σεπτέμβριο 2020 ήταν 9,4% κάτω σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Πιο αναλυτικά, τον Σεπτέμβριο οι διεθνείς τιμές στο χοιρινό έπεσαν, επηρεαζόμενες εν μέρει από την απόφαση της Κίνας να απαγορεύει τις εισαγωγές από τη Γερμανία εξαιτίας του εντοπισμού κρουσμάτων ΑΠΧ.

Την ίδια στιγμή, και οι τιμές στο πρόβειο μειώθηκαν εξαιτίας της υψηλής εποχικής προσφοράς από την Αυστραλία.

Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στο κρέας πουλερικών, υποστηριζόμενες από τον γρήγορο ρυθμό των διεθνών πωλήσεων και από την περιορισμένη εξαγωγική προσφορά της Βραζιλίας.

Οι διεθνείς τιμές στο βόειο παρέμειναν σταθερές, καθώς μια αύξηση στις τιμές του βραζιλιάνικου μοσχαριού αντισταθμίστηκε από τη μείωση του αυστραλιανού.

Σημειώνουμε ότι συνολικά ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO έδειξε άνοδο 2,1% τον Σεπτέμβριο, με βασικούς οδηγούς ανόδου τα φυτικά έλαια και τα δημητριακά. Όσον αφορά τα τελευταία, ο δείκτης διεθνών τιμών αυξήθηκε 5,1% σε σχέση με τον Αύγουστο και βρέθηκε μάλιστα 13,6% υψηλότερα από ό,τι τον Σεπτέμβριο 2019. Οι υψηλότερες τιμές στο σιτάρι έπαιξαν τον βασικό ρόλο στην άνοδο, η οποία ενισχύθηκε από την έντονη εμπορική δραστηριότητα εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παραγωγής στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και από τις συνθήκες ξηρασίας που επηρεάζουν τη χειμερινή σπορά σιταριού σε όλη την Ευρώπη. Οι τιμές στο καλαμπόκι αυξήθηκαν επίσης, αντικατοπτρίζοντας τις προοπτικές χαμηλότερης παραγωγής στην Ε.Ε.

09 October 2020
Banner
Banner