Πτωτικά οι διεθνείς τιμές κρέατος το 2016, λόγω βόειου και πουλερικών

13 January 2017

Πτωτικά οι διεθνείς τιμές κρέατος το 2016, λόγω βόειου και πουλερικών

Οι τιμές των βασικών τροφίμων μειώθηκαν για πέμπτη συνεχή χρονιά το 2016, και βρέθηκαν περίπου 1,5% πιο κάτω από τα επίπεδα του 2015. Αυτό δείχνει ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων που καταρτίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ο Δείκτης μετρά τις διεθνείς τιμές αγοράς για ένα καλάθι πέντε κύριων ομάδων: βασικά δημητριακά, φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη.

FAO INDEX_graph_2

Δείκτες Τιμών Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το έτος 2016 σημαδεύτηκε από μια σταθερή μείωση στις τιμές των δημητριακών που έπεσαν κατά 9,6% και βρέθηκαν 39% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2011. Την ίδια στιγμή, στον Δείκτη του FAO, ζάχαρη και φυτικά έλαια αυξήθηκαν το 2016 κατά 34,2% και 11,4% αντιστοίχως. Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος μειώθηκε το 2016 κατά 7%, κυρίως εξαιτίας της πτώσης στις διεθνείς τιμές του βόειου και του κρέατος πουλερικών.

Πιο συγκεκριμένα, και μιλώντας για το κρέας, ο FAO σημειώνει ότι ο Δείκτης Τιμών βρέθηκε τον Δεκέμβριο 1,1% κάτω σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ειδικά οι τιμές για το πρόβειο και βόειο κρέας έπεσαν τον Δεκέμβριο, ενώ εκείνες του χοίρειου και του κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν ελαφρώς. Στο σύνολο του έτους 2016 η μέση αξία του Δείκτη ήταν 7% κάτω, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στο βόειο και στο κρέας πουλερικών.

Οι οικονομικές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, πιθανώς να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο φέτος τις αγορές τροφίμων, λένε τα στελέχη του FAO.

13 January 2017
Banner
Banner