Πτώση και τον Απρίλιο στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων – 2,7% κάτω το κρέας

08 May 2020

Πτώση και τον Απρίλιο στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων – 2,7% κάτω το κρέας

Μειωμένες για τρίτο συνεχή μήνα ήταν τον Απρίλιο οι παγκόσμιες τιμές των ειδών διατροφής, καθώς τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 στην οικονομία και στην εφοδιαστική, οδήγησαν σε σημαντική μείωση της ζήτησης για πολλά προϊόντα.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κινήθηκε στο μέσο όρο των 165,5 μονάδων τον Απρίλιο, περίπου 3,4% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα και 3% χαμηλότερα από τον Απρίλιο 2019.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών κρέατος μειώθηκε 2,7%. Η μερική ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης για εισαγωγές αποδείχθηκε ανεπαρκής για να εξισορροπήσει τη μείωση της ζήτησης που παρουσίασαν άλλες περιοχές, ενώ οι μεγάλες χώρες παραγωγής κρέατος είχαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα διακίνησης, αλλά και την απότομη πτώση της ζήτησης για υπηρεσίες εστίασης, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της νόσου.

Ο δείκτης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώθηκε κατά 3,6%, με τις τιμές για το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη να σημειώνουν διψήφια πτώση εν μέσω αυξανόμενων αποθεμάτων, χαμηλής εισαγωγικής ζήτησης και μειωμένων πωλήσεων στην εστίαση των βόρειου ημισφαιρίου.

Είναι φανερό ότι η πανδημία COVID-19 πλήττει και τη ζήτηση και την προσφορά στον κλάδο του κρέατος, καθώς το κλείσιμο εστιατορίων και το μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών οδηγούν σε χαμηλότερη κατανάλωση. Την ίδια στιγμή η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην πλευρά της μεταποίησης επηρεάζει σημαντικά τη διαδικασία της άμεσης παραγωγής στις μεγάλες χώρες παραγωγής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης τιμών των δημητριακών μειώθηκε μόνο οριακά, καθώς οι διεθνείς τιμές στο σιτάρι και στο ρύζι αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ οι τιμές στο καλαμπόκι μειώθηκαν απότομα. Η τιμή στο σιτάρι αυξήθηκε κατά 2,5% εν μέσω αναφορών για γρήγορη εκπλήρωση της εξαγωγικής ποσόστωσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι τιμές των χονδροειδών δημητριακών, αντίθετα, μειώθηκαν κατά 10%, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για χρήση σε ζωοτροφές και σε παραγωγή βιοκαυσίμων.

08 May 2020
Banner