Προβληματισμός για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού πρόβειου κρέατος

14 October 2015

Προβληματισμός για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού πρόβειου κρέατος

Μια σειρά εργαστηρίων που θα εξετάσουν το μέλλον και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής προβατοτροφίας ανακοίνωσε χθες (13/10) ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Φιλ Χόγκαν αισιοδοξεί ότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα φόρουμ διαλόγου που θα ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με την εξέλιξη του κλάδου, στο σημερινό πλαίσιο όπου σημειώνεται σταθερή κατανάλωση.
Υπό την προεδρία του John Bryan (εκπρόσωπος των παραγωγών και πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιρλανδών Κτηνοτρόφων), τα εργαστήρια θα αποτελούνται από τους βασικούς οικονομικούς παράγοντες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του κτηνοτροφικού, μεταποιητικού και εμπορικού τομέα της βιομηχανίας πρόβειου κρέατος. Στις εργασίες θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι εκείνων των κρατών-μελών της Ε.Ε. των οποίων η βιομηχανία πρόβειου κρέατος κρατάει μια σημαντική θέση.
Οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου και θα οδηγήσουν στην πρώτη συνάντηση που πρόκειται να λάβει χώρα στα μέσα Νοεμβρίου. Η πρώτη αυτή συνάντηση θα έχει τη μορφή ενός απολογισμού, και θα επιδιώξει να εντοπίσει τις κύριες προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας πρόβειου κρέατος της Ε.Ε. όσον αφορά την παραγωγή, την ανταγωνιστικότητα και την εμπορία. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο πρόκειται να δώσει σημασία η συνάντηση του Νοεμβρίου, θα αφορά την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα αυτού του παραγωγικού τομέα.
Δύο ακόμη εργαστήρια προβλέπεται να οργανωθούν το έτος 2016, τα οποία θα περιστρέφονται γύρω από πιο συγκεκριμένα θέματα και θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Αυτές οι παρουσιάσεις θα αποσκοπούν να προσφέρουν μια κατευθυντήρια γραμμή στις συζητήσεις και τις εκτιμήσεις του φόρουμ, το οποίο αναμένεται, μέχρι το καλοκαίρι του 2016 να εκπονήσει μια τελική έκθεση με συστάσεις σχετικά με το μέλλον του ευρωπαϊκού αιγοπρόβειου κρέατος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ευρωπαϊκό κοπάδι αιγοπροβάτων αριθμεί περίπου 98 εκατομμύρια κεφάλια (85% πρόβατα και 14% αίγες), και η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 925.000 τόνοι βάρος σφαγίου. Σημαντική παραγωγή πρόβειου κρέατος υπάρχει σε 13 κράτη μέλη της Ε.Ε., με περισσότερο από το 68% της ευρωπαϊκής παραγωγής να συγκεντρώνεται σε 4 κράτη μέλη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία). Ένα επιπλέον 22% της ευρωπαϊκής παραγωγής πρόβειου συνεισφέρουν οι Ρουμανία, Ιρλανδία, Γερμανία και Ιταλία. Με αυτά τα στοιχεία, η Ε.Ε. παρουσιάζει 88% αυτάρκεια, και οι εξαγωγές της ανέρχονται στο 8% της συνολικής παραγωγής, ενώ οι εισαγωγές κινούνται στο επίπεδο των 212.000 τόνων προερχόμενες κυρίως (94%) από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

14 October 2015
Banner
Banner