Σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των κανόνων μεταφοράς ζώων βλέπουν οι Ευρωβουλευτές

14 January 2022

Σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των κανόνων μεταφοράς ζώων βλέπουν οι Ευρωβουλευτές

Στην ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας θα συζητήσουν οι Ευρωβουλευτές τα θέματα που αφορούν τους κανόνες μεταφοράς των ζώων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που κάνουν στελέχη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, έχουν διαπιστωθεί συστηματικές αποτυχίες στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων. Η αποτυχία εφαρμογής των κανόνων μεταφοράς ζώων αποτελεί κίνδυνο για την ευεξία των ζώων και αδικία για τους αγρότες, δηλώνει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, Τίλι Μετς.

Δείτε επίσης: Στροφή από τη μεταφορά ζώων προς μεταφορά κρέατος ζητούν οι ευρωβουλευτές – Αποφάσεις τον Ιανουάριο

Σημειώνεται ότι το 2020, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για την μεταφορά των ζώων προκειμένου να διερευνηθούν οι εικαζόμενες παραβιάσεις ως προς την εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε. για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά. Η επιτροπή ψήφισε την τελική της έκθεση τον Δεκέμβριο του 2021 και η οποία θα τεθεί προς ψήφιση κατά τη σύνοδο της επικείμενης ολομέλειας.

Η επικεφαλής της επιτροπής, Τίλι Μετς (Πράσινοι, Λουξεμβούργο) δηλώνει ότι «είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί το ίδιο επίπεδο προστασίας των ζώων κατά τη διάρκεια ολόκληρου του ταξιδιού τους, αλλά και η συμμόρφωση των μεταφορέων και οδηγών σε ένα και μοναδικό σύστημα κανόνων κατά τη διασυνοριακή μεταφορά».

Πρέπει να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις επίκειται αναθεώρηση των κανόνων για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2023.

Η αρμόδια επιτροπή ζήτησε τη μείωση της διάρκειας της μεταφοράς των ζώων στις 8 ώρες όταν αφορά ζώα που προορίζονται για σφαγή και στις 4 ώρες όταν πρόκειται για ζώα εκτροφής ή ζώα που προορίζονται για την παραγωγή γάλακτος και αυγών. Ζήτησε επίσης την προστασία των νεαρών και κυοφορούντων ζώων. Συγκεκριμένα, τα μη απογαλακτισμένα ζώα δεν πρέπει να μεταφέρονται πριν το πέρας 5 εβδομάδων (αντί για το όριο των 10 ημερών που ίσχυε μέχρι σήμερα), και τα κυοφορούντα ζώα δεν θα μπορούν να μεταφερθούν αν έχουν ήδη ολοκληρώσει τα δύο τρίτα του χρόνου κύησης (αντί για το όρο του 90% που ίσχυε μέχρι σήμερα). Όσον αφορά τη μεταφορά ζώων εκτός ΕΕ, η επιτροπή ζήτησε η μεταφορά ζώντων ζώων να περιορίζεται σε χώρες που τηρούν τα πρότυπα ασφαλούς διαβίωσης ζώων.

14 January 2022
Banner
Banner