Πρωτοβουλία φορέων με συντονισμένη παρέμβαση για τις επιπτώσεις του Nutri-Score

30 September 2021

Πρωτοβουλία φορέων με συντονισμένη παρέμβαση για τις επιπτώσεις του Nutri-Score

Στην υπογραφή κειμένου κοινών θέσεων, με τίτλο «Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης», προχώρησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με 13 παραγωγικούς φορείς -συνδέσμους της χώρας και στόχο την υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των  καταναλωτών σχετικά με την υγιεινή διατροφή, όσο και τη μη εφαρμογή ενός παραπλανητικού συστήματος αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας, όπως το Nutri-Score.

Δείτε σχετικά: Κοινές θέσεις και εκδήλωση φορέων κατά του Nutri-Score – Ο ΣΕΒΕΚ μεταξύ αυτών

Στη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας, ανακοινώθηκε ότι με συντονιστή τη Διοίκηση του ΒΕΑ, οι φορείς χαράσσουν συντονισμένες παρεμβάσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις, σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις ενδεχόμενης εφαρμογής του NUTRI- Score στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και στους παραγωγούς.

Στην «Πρωτοβουλία», συμμετέχουν εκπρόσωποι αρτοποιών, ζαχαροπλαστών, εξαγωγείς, σύνδεσμοι και βιομηχανίες που ασχολούνται με ζαχαρώδη, προϊόντα μελιού, γαλακτοκομικά προϊόντα, το ελαιόλαδο και παράγωγά του, αλλά και βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος.

Στην τοποθέτησή της επί του θέματος, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Σπυράκη, υποστήριξε ότι το Nutri-score και ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται, αδικεί την διατροφική αξία των μεσογειακών προϊόντων, προτείνοντας να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια για την ορθότερη αποτίμηση των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην μεσογειακή διατροφή.

Με έγγραφη τοποθέτησή του επίσης, ο Ευρωβουλευτής με την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «το σύστημα αυτό, με βάση τα στοιχεία που υπολογίζονται, θέτει σε κίνδυνο τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής και τυχόν πανευρωπαϊκή εφαρμογή του, θα θέσει σε κίνδυνο και τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας. Πιστεύω, ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι η συνολική αναθεώρηση του, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να είναι πλήρως ενημερωμένοι, έχοντας όμως μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και όχι μόνο κάποια από τα στοιχεία».

Δείτε εδώ όλο το κείμενο κοινών θέσεων με τίτλο«Πρωτοβουλία για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης»

Τι προτείνει η Πρωτοβουλία

Οι φορείς που συνυπογράφουν την Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης τονίζουν ότι είναι απαραίτητο, από την «πρακτική» του μαρκαρίσματος που υπηρετεί το «Nutri-score», να μεταφερθούμε στη σωστή ενημέρωση και την ανάπτυξη της κρίσης του καταναλωτή, που θα τον οδηγήσει στην ορθή επιλογή με  διατροφική στάθμιση (nutritional balance).

Επιπλέον, και επειδή τίθεται στη δημόσια συζήτηση, τα μέλη της Πρωτοβουλίας σημειώνουν ότι η εξαίρεση προϊόντων από το Nutri-score δεν θα ήταν μόνο παραπλανητική, αλλά και θα στρέβλωνε το τελικό αποτέλεσμα. «Θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να προτιμήσουν τελικά τα  προϊόντα που θα φέρουν το σύμβολο της κλίμακας, από άλλα που δεν έχουν κάποια σήμανση».

Τα επόμενα βήματα της κοινής Πρωτοβουλίας

H μάχη που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα, θα πρέπει να κινείται σε δυο επίπεδα, όπως τονίζει η Πρωτοβουλία των φορέων:

  • Το πρώτο, αφορά στην μη προώθηση ενός συστήματος τύπου Nutriscore
  • Το δεύτερο, αφορά στην κατάθεση πρότασης για την υιοθέτηση νέου συστήματος, το οποίο θα υιοθετηθεί σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ελληνικά προϊόντα του αγροδιατροφικού κλάδου.

Οι φορείς που συνυπογράφουν την Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης θα επιδιώξουν:

  • Τη συνεργασία με την συμβουλευτική ομάδα που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
  • Την υιοθέτηση ενιαίας γραμμής, επιστημονικά τεκμηριωμένης, με στόχο να επιδιωχθούν συμμαχίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,
  • Την ενημέρωση των καταναλωτών και της κοινής γνώμης, μέσω εθνικών Φορέων προς Ευρωπαϊκούς Συνδέσμους, αλλά και μέσω της ΚΕΕΕ στο Eurochambers.

Ποιοι υπογράφουν την Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης

1. Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας
2. Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος
3. Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας
4. Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
5. Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) 
6. Ένωση Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος
7. Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Μελιού
8. ΣΕΒΕ - Σύνδεσμος Εξαγωγέων
9. Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών
10. Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς
11. Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας
12. Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ)
13. Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)
14. Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου

30 September 2021
Banner