Πρόθεση διάλυσης της Δημόσιας Κτηνιατρικής καταλογίζει στην υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ η ΠΕΚΔΥ
Story Highlights
- «Δεν μπορεί ο ιδιώτης κτηνίατρος να πληρώνεται από τον κτηνοτρόφο για την υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου γιατί απαγορεύεται η οικονομική σχέση μεταξύ τους, που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του αποτελέσματος».
Related Articles
Νομοθετική πρόταση προκειμένου τα προγράμματα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου θα υλοποιούνται μόνο από ιδιώτες κτηνιάτρους οι οποίοι θα πληρώνονται από τους κτηνοτρόφους, προωθεί το ΥΠΑΑΤ, όπως καταγγέλλει με σημερινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων - ΠΕΚΔΥ. Στην ανακοίνωσή της η Ένωση υπογραμμίζει ότι η κτηνιατρική υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου διαπίστωσε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο συγκεκριμένο πεδίο ο θεσμός του Κτηνιάτρου Εκτροφής, αλλά επιμένει στην ίδια κατεύθυνση, οδηγώντας στην οριστική διάλυση της Δημόσιας Κτηνιατρικής αλλά και στην μεγάλη οικονομική επιβάρυνση του κτηνοτρόφου. Κάνει δε λόγο για πρόθεση του Υπουργείου να εξυπηρετήσει τις εταιρείες οι οποίες έχουν δίκτυο κτηνιάτρων ή λόγω μεγέθους μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους σε όλη την Επικράτεια.
Αναλυτικά η ΠΕΚΔΥ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Στις 31 Ιανουαρίου συζητήθηκε στο ΣΤΕ η αίτηση ακύρωσης της ΠΕΚΔΥ για την απόφαση του «κτηνιάτρου εκτροφής».
Το βασικό επιχείρημα που πηγάζει από την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας είναι, πως δεν μπορεί ο ιδιώτης κτηνίατρος να πληρώνεται από τον κτηνοτρόφο για την υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου γιατί απαγορεύεται η οικονομική σχέση μεταξύ τους, που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του αποτελέσματος.
Η κτηνιατρική υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αφού διαπίστωσε πως στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο θεσμός του «κτηνιάτρου εκτροφής» και τα προγράμματα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου θα είχαν πολύ μικρό ποσοστό υλοποίησης αν δεν συμμετείχαν οι δημόσιοι κτηνίατροι, αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους κακούς χειρισμούς της στο θέμα αυτό, με συνέπεια και την διακοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος του μελιταίου από την Ε.Ε., προωθεί νομοθετική πρόταση σύμφωνα με την οποία τα προγράμματα θα υλοποιούνται ΜΟΝΟ από ιδιώτες κτηνιάτρους οι οποίοι θα ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ από τους κτηνοτρόφους.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣΤΙΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Είναι αξιοσημείωτη η διατύπωση, που δεν υπήρχε στα προηγούμενα νομοθετήματα, σύμφωνα με την οποία ο ιδιώτης κτηνίατρος εγκρίνεται από την Κτηνιατρική Αρμόδια Αρχή της Περιφέρειας στην οποία έχει την έδρα του, αλλά μπορεί να δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Επικράτεια. Διαφαίνεται σαφώς πως το νομοθέτημα εξυπηρετεί ή διευκολύνει τις εταιρείες οι οποίες έχουν δίκτυο κτηνιάτρων ή λόγω μεγέθους μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους σε όλη την Επικράτεια.
Θα πρέπει λοιπόν να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:
1. Η διάλυση της Δημόσιας Κτηνιατρικής που συνδυάζεται και με την διάλυση της Κεντρικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΪΟΝ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑΣ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;
2. Έχει αποφασιστεί η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κτηνιατρικής σε αρμοδιότητες που αντιβαίνουν την ενωσιακή νομοθεσία, με συνέπεια να προσβάλλονται τα νομοθετήματα αυτά στα Διοικητικά δικαστήρια της χώρας;
3. Η εφαρμοζόμενη πολιτική του ΥΠΑΑΤ στοχεύει στην επιβάρυνση των κτηνοτρόφων και στην αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων με αποτέλεσμα την κατάρρευση της ήδη δοκιμαζόμενης από τις συνεχιζόμενες επιζωοτίες κτηνοτροφίας και την πλήρη διατροφική εξάρτηση της χώρας, χωρίς προοπτική ανάπτυξης της Αγροτικής οικονομίας;
Η ΠΕΚΔΥ θα αντιδράσει με όλα τα μέσα και τις κοινωνικές συμμαχίες που της παρέχονται και δεν θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση συμφερόντων ενάντια στη Δημόσια Κτηνιατρική, στη Δημόσια υγεία και Αγροτική οικονομία της χώρας».