Προστασία ζητά η ιρλανδική κυβέρνηση για την ΤΤΙΡ

12 May 2015

Προστασία ζητά η ιρλανδική κυβέρνηση για την ΤΤΙΡ

Story Highlights

  • Aπώλειες που θα ανέλθουν μεταξύ 25 και 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση του αμερικανικού ανταγωνισμού θα επιφέρει η συμφωνία

Related Articles

Ο τομέας του βόειου κρέατος της Ιρλανδίας θα χρειαστεί προστασία σε σχέση με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) που διαπραγματεύεται η Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Αυτό υποστηρίζει η ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία έχει στα χέρια της έκθεση που προειδοποιεί για απώλειες που θα ανέλθουν μεταξύ 25 και 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση του αμερικανικού ανταγωνισμού που θα επιφέρει η συμφωνία. Για τον λόγο αυτό ζητά η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς να μην ισχύει για το βόειο κρέας, αντίθετα να ισχύσουν ποσοστώσεις στον τομέα αυτό.
Οι εκπρόσωποι της ιρλανδικής βιομηχανίας βόειου κρέατος είναι κάθετοι. «Δεν πρέπει να θυσιαστούν από τους διαπραγματευτές της Ε.Ε. τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ιρλανδικής αγροτικής παραγωγής στην επιδίωξη μιας συνολικής εμπορικής συμφωνίας», δηλώνει ο πρόεδρος της αγροτικής οργάνωσης Irish Farmers' Association (IFA), Eddie Downey. Το 99% των ιρλανδικών εξαγωγών βόειου κρέατος απευθύνεται στην Ε.Ε. και ο κίνδυνος πτώσης των τιμών από μια εισροή αμερικανικών εισαγωγών θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικός.
Ο γενικός γραμματέας του ιρλανδικού συνδέσμου εκτροφέων βοοειδών και προβάτων ICSA, Eddie Punch, θεωρεί ότι το ερώτημα δεν είναι αν οι αμερικανικές εισαγωγές βοείου κρέατος θα εκτοπίσουν τις ιρλανδικές εξαγωγές, ή θα πιέσουν τις τιμές του ιρλανδικού βόειου κρέατος προς τα κάτω και αν υπάρχει δυνατότητα να φθάσει το ιρλανδικό βόειο κρέας σε αγορές των ΗΠΑ. Άλλωστε αυτή την περίοδο οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι ευνοϊκές για τις ιρλανδικές εξαγωγές. Μακροπρόθεσμα όμως οι εκθέσεις δίνουν ανησυχητικά στοιχεία και οι Ιρλανδοί βοοτρόφοι αισθάνονται ανασφαλείς απέναντι στην πιο ανταγωνιστική αμερικανική παραγωγή.
Σύμφωνα με τον κ. Downey οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα πρέπει να επιμείνουν στην «ισοδυναμία των προτύπων», ώστε οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ να πρέπει να πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις για την υγεία των ζώων, την ευζωία, την ιχνηλασιμότητα και τα περιβαλλοντικά πρότυπα που τηρούν σήμερα οι παραγωγοί στην Ε.Ε.

12 May 2015
Banner
Banner