Προσοχή στην ασιατική αγορά κρέατος συστήνει ο οργανισμός FAIRR

17 August 2017

Προσοχή στην ασιατική αγορά κρέατος συστήνει ο οργανισμός FAIRR

Για καιρό η ασιατική αγορά κρέατος αντιμετωπιζόταν με ενθουσιασμό από τη Δυτική βιομηχανία κρέατος και από τους επενδυτές. Το τεράστιο μέγεθός της και η αυξανόμενη ζήτηση από την ανερχόμενη μεσαία τάξη χωρών όπως η Κίνα, δημιουργούσαν μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας. Αυτό ασφαλώς συνεχίζεται, εν τούτοις τελευταία κάνουν την εμφάνισή τους αναλύσεις που στέκονται πιο επιφυλακτικές παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές τρίβουν τα χέρια τους ακούγοντας τις εκτιμήσεις ότι η ζήτηση για κρέας αναμένεται αυξημένη κατά 19% στα επόμενα πέντε χρόνια στην Ασία.

Κόντρα σε αυτό το κλίμα ευφορίας, ήρθε τις τελευταίες ημέρες η έκθεση του οργανισμού Πρωτοβουλία για το Επενδυτικό Ρίσκο και τις Αποδόσεις στην Κτηνοτροφία (FAIRR), σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές δεν θα πρέπει να υπερβάλλουν στον ενθουσιασμό τους για την ασιατική αγορά κρέατος, καθώς η αυξημένη παραγωγή μπορεί να μην μεταφράζεται σε έκρηξη κερδών.

Με ένα έξυπνο σχέδιο η Πρωτοβουλία FAIRR συστήνει στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί με την ασιατική αγορά κρέατος. Κάτω από την κορυφή του παγόβουνου κρύβονται αρκετοί κίνδυνοι. ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση.

Με ένα έξυπνο σχέδιο η Πρωτοβουλία FAIRR συστήνει στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί με την ασιατική αγορά κρέατος. Κάτω από την κορυφή του παγόβουνου κρύβονται αρκετοί κίνδυνοι. ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση.

Μαζί με τη μεγάλη ανάπτυξη έρχονται και μεγάλα ρίσκα, αναφέρει η έκθεση της FAIRR, που αναδεικνύει έναν αριθμό κινδύνων τους οποίους οι επενδυτές θα έπρεπε να λάβουν υπόψη: η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, η ασφάλεια τροφίμων και η κινεζική ζήτηση για ζωοτροφές η οποία προκαλεί αποψίλωση των δασών στη Νότια Αμερική, είναι μερικοί από αυτούς. Επί της ουσίας η Πρωτοβουλία FAIRR, μιλώντας από την πλευρά των επενδύσεων στην ασιατική βιομηχανία κρέατος, δείχνει να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες της υπερεντατικής και βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας, και προτρέπει όλους τους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν πίεση στους ασιατικούς γίγαντες της βιομηχανίας κρέατος ώστε να αλλάξουν τις πρακτικές που χρησιμοποιούν.

Ο Τζέρεμι Κόλερ, ιδρυτής της Πρωτοβουλίας FAIRR, κάνει μάλιστα λόγο για το ενδεχόμενο μιας «οικονομικής τροφικής δηλητηρίασης» και σημειώνει ότι «Οι επενδυτές έχουν μεγάλη όρεξη για τον ασιατικό κλάδο ζωικής παραγωγής, αλλά η ανάπτυξη προκαλείται από μια έκρηξη στη βιομηχανική κτηνοτροφία, που τείνει α σημαίνει περισσότερες εκπομπές αερίων και περισσότερες επιδημίες, κατάχρηση αντιβιοτικών και κατάχρηση εργασίας – όλα αυτά είναι κίνδυνοι για τις κεφαλαιακές αποδόσεις». Ο ίδιος μάλιστα προειδοποιεί ότι «τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα» τρία χρόνια μετά το σκάνδαλο με τα μολυσμένα κρέατα στην Κίνα, το οποίο κόστισε στους γίγαντες της ταχυεστίασης McDonald’s και KFC, περισσότερο από 10 δισ. δολάρια απώλειες σε κεφαλαιοποίηση.

Η έκθεση της Πρωτοβουλίας FAIRR αναδεικνύει επίσης περιοχές όπως οι κακές συνθήκες εργασίας, η κακή μεταχείριση των ζώων και οι επιδημίες στο ζωικό κεφάλαιο (π.χ. γρίπη των πτηνών), που θα μπορούσαν να αποδειχτούν προβληματικά στοιχεία για τους επενδυτές οι οποίοι ψάχνουν να επωφεληθούν από την ανερχόμενη ασιατική ζήτηση για κρέας. Την ίδια στιγμή ο Στιούαρτ Πάλμερ, στέλεχος του αυστραλέζικου οργανισμού Ηθική Επένδυση, σημειώνει ότι οι εισροές στις οποίες στηρίζονται οι ασιατικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, αποδεικνύονται καταστροφικές για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον: «Οι παγκόσμιοι επενδυτές εκτίθενται σε αυτούς τους κινδύνους με μυριάδες τρόπους και σε πολλούς τομείς μέσω των επενδύσεων που πραγματοποιούν εντός και εκτός Ασίας. Είναι κρίσιμο οι επενδυτές να κατανοήσουν το ταχύτατα εξελισσόμενο ασιατικό τοπίο στα τρόφιμα, προκειμένου να προστατεύσουν την αξία των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων και να υποστηρίξουν βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων».

[Με πληροφορίες από globalmeatnews.com]

17 August 2017
Banner
Banner