Rabobank: Αβεβαιότητα στην παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος

07 February 2023

Rabobank: Αβεβαιότητα στην παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος

Η οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει παγκοσμίως, επηρεάζει άμεσα την πρωτογενή παραγωγή επιφέροντας διαφοροποιήσεις σε όλους τους κλάδους της. Έτσι, με την προοπτική της μειωμένης κατανάλωσης, το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος θα περιοριστεί, ενώ από την πλευρά της ζήτησης, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το υψηλό απόθεμα που συσσωρεύτηκε το 2022 θα πιέσει τις ανάγκες εισαγωγών.

Το εμπόριο πιθανότατα θα αυξηθεί σε μέτρια επίπεδα το 1ο τρίμηνο του 2023. Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ανάπτυξη μέχρι το 2023, λόγω της αργής παραγωγής σε μεγάλες εξαγωγικές περιοχές, κυρίως στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Αντίθετα, η Βραζιλία, η οποία συνέχισε να αυξάνει τις εξαγωγές της το 2022, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές φέτος. Η περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα θα σημάνει χαλάρωση της ζήτησης για εισαγωγές, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η Κίνα, ως η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος, θα επηρεάσει την παγκόσμια ισορροπία προσφοράς/ζήτησης μόλις αρχίσει η εντατική παραγωγή της.

Η κατάσταση με την παραγωγή χοιρινού σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει ως εξής:

Βόρεια Αμερική: Η παραγωγή των ΗΠΑ βρίσκεται σε σημείο καμπής καθώς επιστρέφει στην ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται στο Μεξικό και στον Καναδά. Οι εξαγωγές είναι ισχυρότερες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς το χοιρινό είναι ανταγωνιστικό σε βασικές αγορές.

Ευρώπη: Η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να ενισχυθεί περισότερο το 2023, με λίγες εξαιρέσεις. Οι τιμές των σφαγίων χοίρων εξακολουθούν να υποστηρίζονται από τη στενή προσφορά και το υψηλό κόστος των εισροών.

Κίνα: Οι τιμές του χοιρινού κρέατος είναι κυμαινόμενες, λόγω της βραχυπρόθεσμης αστάθειας, της υπερπροσφοράς και της αδύναμης ζήτησης σε υψηλούς αριθμούς μόλυνσης από τον Covid. Η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει στο τέλος του 1ου τριμήνου.

Βραζιλία: Η χαλάρωση των τιμών των ζωοτροφών θα βελτιώσει τα περιθώρια, αλλά η Βραζιλία έχει ανάγκη μεγαλύτερη ζήτηση από την Κίνα για να εξισορροπήσει την αύξηση της προσφοράς.

Νοτιοανατολική Ασία: Η Νοτιοανατολική Ασία θα δει ισχυρή αύξηση της παραγωγής παρά τις επιπτώσεις της ΑΠΧ και το υψηλό κόστος εισροών το 2022. Συνεχής ανάπτυξη αναμένεται το 2023.

Ιαπωνία: Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος καταφέρνει να παραμείνει σταθερή και η ικανότητα αποθήκευσης δεν θα επιτρέψει την αύξηση των εισαγωγών.

07 February 2023
Banner
Banner