Aύξηση τιμών στο κρέας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον FAO

08 May 2023

Aύξηση τιμών στο κρέας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον FAO

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος σύμφωνα με τον FAO αυξήθηκαν 1,5 μονάδες τον Aπρίλιο, που αντιστοιχεί σε 1,3%, συγκριτικά με τον Μάρτιο.

Τον Απρίλιο οι διεθνείς τιμές για το χοιρινό κρέας αυξήθηκαν περισσότερο λόγω των αυξημένων εισαγωγών από τις ασιατικές χώρες αφενός, αλλά και της περιορισμένης παραγωγής εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας και ζωοτροφών. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε αύξηση παγκοσμίως στις τιμές των πουλερικών στις ασιατικές χώρες, μετά από εννέα μήνες διαρκών μειώσεων. Αυτό συμβαίνει διότι η ζήτηση αυξήθηκε αλλά αυξήθηκαν και οι εισαγωγές αφού η ντόπια παραγωγή παρουσιάζει κάμψη λόγω της γρίπης των πτηνών που έχει πάρει διαστάσεις στις χώρες της Ασίας.

Οι διεθνείς τιμές βόειου κρέατος αυξήθηκαν επίσης, ως απάντηση στη μείωση των προμηθειών βοοειδών για σφαγή, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές, καθώς οι αυξημένες εξαγωγές από την Ωκεανία σχεδόν αντιστοιχούσαν στις αυξημένες εισαγωγές από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των τιμών αλλά και σε ποιους λόγους οφείλονται αυτές. Οι οικονομίες παγκοσμίως δείχνουν να ανακάμπτουν σιγά-σιγά και η ζήτηση θα αυξηθεί, ασκώντας πίεση στις τιμές των τροφίμων προς τα πάνω», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero.

Πηγή: FAO.org

08 May 2023
Banner
Banner