Προσφυγή στον πτωχευτικό κώδικα για τη Μαρινόπουλος

28 June 2016

Προσφυγή στον πτωχευτικό κώδικα για τη Μαρινόπουλος

Πληροφορίες των τελευταίων ωρών φέρουν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος να κάνει μία από τις λίγες κινήσεις που της είχαν ουσιαστικά απομείνει: η προσφυγή στον πτωχευτικό κώδικα. Μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας και την αδυναμία να καταβάλει τις συμφωνημένες δόσεις σε προμηθευτές και συνεργάτες, η αλυσίδα είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες. Την ίδια στιγμή ήταν φανερό ότι είχε παγώσει και το deal με τον Σκλαβενίτη.

Τις επόμενες ημέρες η Μαρινόπουλος φερόταν να συζητά είσοδο επενδυτικού κεφαλαίου στο μετοχικό σχήμα, ή ακόμη και μια εξαγορά από τον Σκλαβενίτη. Ακόμη κι αν αυτό ήταν το πέπλο πίσω από το οποίο υφαινόταν η προσφυγή της Μαρινόπουλος στον πτωχευτικό νόμο, στην πραγματικότητα η αλυσίδα δεν είχε και πολλά περιθώρια έτσι όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, με ένα άνοιγμα που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια (πολλοί προσδιορίζουν τα συνολικά χρέη στο… 1% του ελληνικού ΑΕΠ) και με προμηθευτές που ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί να δώσουν προϊόντα στα ράφια της αλυσίδας προσπαθώντας να μειώσουν την έκθεσή τους στο κακό σενάριο. Ούτως ή άλλως όμως μερικές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο Μαρινόπουλος, πράγμα που κάνει την υπόθεση εξαιρετικά δύσκολο να τη διαχειριστεί κανείς. Όσοι μάλιστα γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, λένε πως αν σκάσει η υπόθεση θα κάνει, τηρουμένων των αναλογιών, πάταγο μεγαλύτερο από εκείνον της Lehman Brothers προ οκταετίας…

Με τη Μαρινόπουλος να έχει ήδη φτάσει σε αδιέξοδο, η επιλογή να εισαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές (ή ακόμη και να τεθεί σε πτώχευση εν λειτουργία), ήταν μάλλον μονόδρομος. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να αρχίσουμε να μετράμε πληγές, δεδομένου ότι η αίτησή της συζητείται αυτή την ώρα στο Πρωτοδικείο.

 

[Νεότερη ενημέρωση]

* Η συζήτηση για την αίτηση της Μαρινόπουλος που γινόταν το μεσημέρι της Τρίτης στο Πρωτοδικείο, αναβλήθηκε για την 1η Ιουλίου (11:00 π.μ.) ύστερα από παρέμβαση των πιστωτών της επιχείρησης, που ήθελαν να ασκήσουν κύρια παρέμβαση με αίτημα την απόρριψη της αίτησης. Ως αποτέλεσμα, το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση για την Παρασκευή, προκειμένου να παρευρεθούν στη διαδικασία βασικοί πιστωτές της εταιρείας, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο. Έως τότε η εταιρεία προστατεύεται από αναγκαστικές εκτελέσεις-κατασχέσεις.

 

Μαρινόπουλος: Μονόδρομος η ένταξη σε διαδικασία εξυγίανσης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μαρινόπουλος το απόγευμα ενημερώνει ότι «σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου».

Και συνεχίζει: «Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της».

28 June 2016
Banner